Condimentele și beneficiile lor pentru sănătate

0
260

condimenteCondimente – armonia din meniu

CHILI (Capsicum frutescens, Capsicum annuum) – Unul dintre cele mai iuți condimente

Condimentul își are originile în regiunile tropicale ale Americii, iar iuțeala lui se măsoară cu ajutorul scării Scoville. Gradul de iuțeală este dat de o substanță bazică azotată, un alcaloid numit capsaicină, prezent în concentrații reduse, dar puternic definitorii pentru aromă. Chili este bogat în carotenoide (care dau culoare), flavonoide (cu proprietăți antioxidante), saponine steroidice, uleiuri grase, vitaminele A și C.

În fitoterapie este apreciat pentru calitățile sale tonice și este folosit pentru activarea glandelor sudoripare și normalizarea digestiei, a colesterolului și a nivelului de zahăr în sânge. Consumul de chili – ardeiul iute – poate ține sub control bolile infecțioase și poate opri formarea de cheaguri de sânge. Este un condiment folosit pe scară largă în bucătăria mexicană și indiană, dar nu numai. El intră în componența celebrului dish „chili con carne”, fasole cu carne tocată, muuult ardei iute și chimion (ingrediente de bază). Tot cu chili se condimentează și cârnații, gulașul, sosurile, ciorbele, de fapt, fiecare îl mănâncă împreună cu ce poftește, fie cu varză călită, fie cu friptură etc..

CĂLȚUNAȘ (Tropaeolum majus) – Condiment picant

Călțunașul sau condurul-doamnei a ajuns în Europa tot pe filieră sud-americană. Substanțele sale bioactive, vitamina C, sărurile minerale și oligoelementele, carotenoidele, antocianidinele, uleiurile de muștar iuți ajută organismul să lupte eficient împotriva multor afecțiuni. Planta este antibiotic natural, are proprietăți antivirale și antimicotice. Se recomandă în tratamentul complementar al infecțiilor căilor respiratorii, al infecțiilor tractului urinar sau în cazul diverselor micoze. Datorită aspectului său plăcut, călțunașul este o plantă decorativă admirată. În gastronomie, este un ingredient bun pentru salate, preparate cu cartofi, supe, brânză. Frunzele și florile se pot mesteca crude, având un gust ușor picant.

DAFIN (Laurus nobilis) – Aromat specific

Dafinul este un remediu natural și un condiment cu ajutorul căruia obținem supe, tocane, sosuri, oțet, carne marinată delicioase și plăcut aromate. Dafinul este un antibiotic eficient, iar simpla inhalare a unei infuzii de dafin ferește organismul de bacterii. Frunzele sale conțin uleiuri eterice, flavonoide, principii amare, vitamine și alte substanțe active ce le conferă proprietăți calmante în cazul problemelor digestive. De asemenea, ele feresc organismul de infecții, scad nivelul de zahăr din sânge, protejează celulele, micșorează disconfortul resimțit din cauza balonării sau a durerilor de stomac, scad durerile musculare și reumatice.

CARDAMOM (Elettaria cardomomum) – Gust Iute, aromat, ușor amar

Cardamomul, mai precis semințele sale, reprezintă un condiment ajuns în Europa pe filieră indiană. Planta are un gust iute, ușor amar și un parfum aromat, care seamănă cu cel al citricelor. Se recunoaște un cardamom de bună calitate prin culoare, care trebuie să fie de nuanța verde a ierbii. În terapie este utilizat pentru calitățile sale antibiotice, antivirale, expectorante, anticonvulsive, antiinflamatoare. Pentru o respirație proaspătă se pot mesteca semințele ca atare. În rest, ele pot aroma prăjituri, turtă dulce, cozonac, vin fiert și alte preparate. Semințele astfel introduse în alimente sau mestecate individual calmează convulsiile gastrointestinale, cresc apetitul, scad disconfortul balonării, calmează dificultățile respiratorii și dizolvă mucusul, stimulează circulația, stopează înmulțirea microbilor.

Mâncarea este mult mai gustoasă și aromată atunci când folosim condimente. Există multe plante aromatice și condimente ce merită încercate. Unele sunt din țări exotice, altele apar în flora spontană. Fie că le culegeți singuri, fie că le procurați din magazin, folosiți condimente cu încredere, aduc mari beneficii organismului!

Vezi și „Condimente necesare în orice bucătărie și beneficiile lor pentru sănătate”.

„Natura a știut să facă și din ciulini o capodoperă.” (Vasile Ghica)

Sănătate să aveți! Doamne ajută!

Mihaela Mușetescu