Condimente cu rol terapeutic de excepție – Farmacia naturală din bucătărie

0
193

condimenteCondimente – armonia din meniu – Sănătate cu plante condimentare

Condimente – farmacia naturală din bucătărie

Piper
Piper nigrum

Este unul dintre cele mai populare și utilizate condimente. Gustul iute al piperului este dat de piperină și metilpirolină, iar aroma sa de uleiurile volatile. Acest condiment îmbunătățește digestia, are efect microbian, susține și amplifică acțiunea benefică a anumitor medicamente. Piperul stimulează, încălzește, ameliorează inflamațiile, fiind de ajutor pentru cei cu frisoane, bronșită sau răceală. Planta acționează la nivelul vaselor de sânge, dilatându-le, stimulează circulația și sprijină toate procesele metabolice. Uleiul volatil și alte extracte din piper acționează asupra anumitor tulpini de bacterii și oprește dezvoltarea aflatoxinelor cancerigene.

Boabele de piper conțin substanțe azotice, ulei gras, ulei volatil, substanțe minerale, rășini. Piperul boabe își păstrează gustul pe o perioadă de peste 2 ani, cel măcinat își pierde aroma la 3-4 zile după măcinare sau după deschiderea ambalajului.

Ienibahar
Pimenta dioica

Boabele de ienibahar au proprietăți antibacteriene, anticonvulsive, antivirale, analgezice, antimicotice. Ienibaharul conține ulei eteric, tanin, amidon, ulei gras, flavonoide. Aceste substanțe sprijină digestia, cresc apetitul, elimină balonarea, stimulează funcția aparatului digestiv, în general. Este un tonic cardiac și îmbunătățește circulația sângelui. Folosirea acestui condiment este indicată și pentru combaterea înmulțirii agenților patogeni, cum sunt salmonella și stafilococii.
În bucătărie îl folosim pentru a da aromă supelor, cărnii, peștelui, tocanelor, cârnaților, prăjiturilor. Este binecunoscut faptul că ienibaharul cel mai aromat provine din Insulele Caraibe.

Lemn dulce
Glycyrrhiza glabra

Rădăcina de lemn dulce are proprietăți antimicrobiene, calmante, antibacteriene, anticancerigene. În compoziția ei intră aproximativ 400 de substanțe cu rol bioactiv eficient pentru organism – saponine, steroli, cumarine, flavonoide, principii amare etc.. Lemnul dulce protejează împotriva unor bacterii active sau pasive și acționează ca un remediu activ contra ciupercilor și virusurilor – virusul hepatitei A, B sau C, cel al zonei zoster și virusul herpetic. Cercetările au constatat că lemnul-dulce întrerupe procesul de replicare a virusului gripal A, mai ales dacă manifestarea bolii se află în fazele inițiale.

Piper de Cubebe
Piper cubeba

Piperul de Cubebe este o plantă târâtoare cu boabele negre, ușor stafidite, cu aromă lemnoasă, caldă, dulceagă, rășinoasă. Folosit la mâncare, are un gust apropiat de cel al ienibaharului. Substanțele bioactive din componența sa seamănă cu cele ale piperului negru. Acești compuși întăresc funcția aparatului digestiv, susțin secreția glandelor digestive, întăresc organele abdominale, au efect diuretic, elimină meteorismul, luptă împotriva bacteriilor de la nivelul tractului urinar. Piperul de Cubebe este antiseptic, antiinflamator și antibacterian.

Deși este o plantă aromatică rară în dulăpiorul cu mirodenii, trebuie să știți că dă o savoare minunată supelor de pește sau de pui, orezului, legumelor, sosurilor, cărnii, peștelui și fructelor de mare.

Te invit să citești despre alte condimente aici.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here