Condorul californian, cea mai rară specie de păsări din lume

0
1076
condorCâți dintre noi au conștientizat vreodată rolul și importanța animalelor, păsărilor, sau diferitelor viețuitoare care trăiesc împrejurul nostru? V-ți întrebat vreodată de când datează apariția acestor viețuitoare sau care este cea mai longevivă  specie din lume, de pildă?

Știați că cea mai rară specie de păsări din lume, cu o durată medie de viață de până la 60 de ani este Condorul californian (Gymnogyps californianus)?

În ciuda longevității sale, Condorul californian a avut de suferit, de-a lungul timpului, din cauza braconajului, otrăvirii cu plumb sau a distrugerii habitatului, sea arată pe http://www.agerpres.ro.

Specie de pasăre răpitoare, Condorul Californian se află pe locul doi ca mărime în lume și face parte din familia vulturilor pleșuvi din America de Nord (Cathartidae). Conform specialiștilor, acesta este singurul supraviețuitor al speciei Gymnogyps.

Potrivit http://www.ziuanews.ro/, corpul său are o lungime de 1,2-1,3 m, cântărește între 8 și 14 kg, iar lungimea unei aripi este de 1,1 m. Aceste mărimi sunt atributele masculilor, femelele fiind mult mai mici. Penajul păsărilor adulte este uniform colorat în negru mat, doar partea inferioară a aripilor fiind albă. Spre cap penele sunt scurte, negre și zburlite, și se aseamănă cu un guler poziționat la baza gâtului. Partea superioară a capului și a gâtului sunt golașe. La păsările tinere, penajul este într-o nuanță maronie, el devenind negru complet abia la vârsta de 4 ani. Ciocul este scurt, robust, curbat, cu partea superioară foarte ascuțită, perfect adaptat să sfârtece prada. Este o pasăre care se hrănește exclusiv cu cadavre, nefiind capabilă să prindă și să ucidă pradă vie.

În timpul zborului, păsările din această specie planează pe curenții de aer până la înălțimi de 4.600 metri.

Începând cu secolul XX, numărul condorilor a scăzut considerabil, iar în urma unui program de conservare a specie elaborate de guvernul american, în 1987 cei 22 de condori aflați în stare de libertate au fost capturați.

Menționăm faptul că aceștia au fost crescuți în rezervația de animale sălbatice din San Diego, precum și în grădina zoologică din Los Angeles.

Treptat, au fost eliberate în natură mai multe exemplare, mai ales după ce numărul acestora a crescut în mod considerabil, pe la începutul anilor ’90.

Potrivit raportului emis de California Condor Recovery Program, la 31 octombrie 2014, numărul condorilor era de 425 de exemplare, dintre care 219 se aflau în libertate. Aceștia pot fi văzuți doar în zona Marelui Canion și în munții de pe Coasta de Vest a statului California.

În prezent, vânatul Condorului Californian este interzis, specia fiind pusă sub incidența legii.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here