Conjunctivita: cauze, simptome, tratament

0
206

conjunctivitaConjunctivita – Cauze și remedii

Este o inflamație a membranei conjunctive, membrana mucoasă care căptușește suprafața interioară a pleoapei și continuă pe suprafața globului ocular. Inflamația se poate datora unei infecții virale sau bacteriene, unei răni fizice sau unei iritații chimice.

Conjunctivita bacteriană

Conjunctivita bacteriană acută este numită uneori „ochi roșu” sau „ochi dureros”. Această boală este extrem de contagioasă și apare adesea în grupe de școlari. Conjunctivita este, poate, cea mai întâlnită boală a ochiului, din emisfera vestică.

Simptomele includ roșeață, umflare, lăcrimare și o stare de jenă la nivelul globului ocular. Poate fi însoțită și de o secreție a ochiului. În general, o secreție apoasă poate indica faptul că la originea conjunctivitei stă o infecție virală, albă și vâscoasă ce arată o posibilă stare alergică.

Tratamente naturiste
Cărbune

Prișnițele cu cărbune pot fi aplicate pe timpul nopții; amestecați praf de cărbune cu apă, până obțineți o pastă groasă pe care o întindeți apoi pe o bucată de pânză, mai mare decât zona inflamată a ochiului;

În timpul zilei se poate folosi o soluție oftalmică de cărbune; pentru a obține această soluție, fierbeți o cană cu apă cu un sfert de linguriță de praf fin de cărbune; când se răcește, filtrați prin mai multe straturi de tifon fin.

Comprese reci

În timpul conjunctivitei acute pot fi aplicate comprese reci; stoarceți o cârpă după ce o scoateți dintr-un recipient având apă cu gheață și aplicați-o pe ochi; schimbați compresele timp de o jumătate de oră, din două în două sau din trei în trei minute.

Aplicațiile alternative, fierbinți și reci, pot fi folosite din patru în patru ore, în cazurile de conjunctivită cronică; stoarceți o cârpă pe care o scoateți din apă fierbinte și aplicați-o pe ochi timp de două minute, alternând cu o altă cârpă stoarsă după o scufundare în apă cu gheață și aplicată treizeci de secunde.

Folosiți o dietă cu zahăr sau grăsimi, pentru a ajuta organismul să învingă infecția.

Nu puneți plasture pe ochi, întrucât acesta poate duce la sporirea numărului de bacterii; pentru sensibilitate la lumină, puteți purta ochelari de soare, o zi sau două.

Păstrați igiena

Spălați-vă cu grijă mâinile după fiecare tratament; pentru a evita diseminarea infecției, nu atingeți celălalt ochi; dacă vă mănâncă ochii, pleoapele să fie închise cât mai strâns, apoi ochii să fie mișcați dintr-o parte în alta, privind de la dreapta la stânga și invers, cu ochii închiși; acesta este un masaj ușor.

Conjunctivita alergică

Ochiul este de zece ori mai sensibil la agenți alergici decât pielea, iar conjunctivita alergică este foarte des întâlnită. Apariția ei poate fi asociată cu polenul florilor, al ierburilor, mucegaiuri, praful de casă, mătreața animalelor (cu blană), chimicalele și medicamentele, inclusiv cosmeticile. Cei care știu că sunt sensibili în această privință trebuie să evite aceste substanțe. Conjunctivita alergică este de obicei sezonieră și se manifestă prin mâncărimi intense, lăcrimare și umflare a ochiului. Compresele reci pot fi liniștitoare.

Pot fi folosite spălăturile saline pentru a curăța scurgerile ochiului. Adăugați două lingurițe rase de sare la aproape un litru de apă, pentru a avea o soluție salină fiziologică.

Compresele reci pot fi folosite în conjunctivita acută.

Remedii naturale, de Phylis Austin, Agatha și Calvin Thrash

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here