Conjunctivita sau ochiul roșu

0
3821

Conjunctivita sau ochiul roșu

Conjunctivita, sau ochiul roşu, poate produce mâncărime, poate fi dureroasă şi poate să vă dea senzaţia permanentă de nisip în ochi. Şi pe lângă toate acestea, nu are un aspect prea plăcut. Şi cam ce ar trebui să faceţi atunci? începeţi prin a cere ajutorul doctorului dumneavoastră. Dacă aveţi o infecţie bacteriană, s-ar putea să vi se prescrie picături de antibiotice pentru ochi, care vor grăbi procesul de vindecare şi vor scurta perioada de contaminare. Între timp, puteţi să luaţi câteva măsuri pentru a ameliora mâncărimea şi pentru a împiedica formarea de cruste.

conjunctivita1

Remedii pline ochi

˗ Compresele calde sau reci pot fi de ajutor. Dacă aveţi o secreţie oculară abundentă, înmuiaţi o bucată de material textil în apă călduţă şi folosiţi-o pe post de compresă pentru a preveni ca această secreţie lipicioasă să se usuce pe gene. Folosiţi o compresă rece (de exemplu apă cu gheaţă) pentru a reduce inflamaţia şi mâncărimea, în special atunci când conjunctivita este cauzată de alergie. Încercaţi-le pe oricare – sau pe amândouă – timp de cinci minute, de trei sau patru ori pe zi. Folosiţi de fiecare dată o compresă curată.

˗ Ştergeţi secreţiile şi crustele cu o bucată de vată de bumbac umezită într-o soluţie preparată dintr-o parte şampon pentru copii la zece părţi de apă caldă.

Apa caldă înmoaie crustele, iar şamponul curăţă zona în care genele se inserează pe pleoape.

˗ Folosiţi o soluţie pentru ochi preparată din apă uşor sărată. Aduceţi jumătate de litru de apă la punctul de fierbere, adăugaţi o linguriţă de sare şi lăsaţi-o să fiarbă la foc mic timp de cel puţin 15 minute. Lăsaţi soluţia să se răcească. Folosiţi o sticluţă sterilă de picături pentru a aplica soluţia. După fiecare tratament, sterilizaţi picurătorul sau baia de ochi în apă fiartă.

˗ Un lichid de spălat pe ochi pe bază de goldenseal (Hydrastis canadensis) poate ajuta în lupta împotriva infecţiei.

Goldenseal conţine un compus numit berberină care are proprietăţi antibacteriene. Pentru a prepara soluţia, puneţi o linguriţă de plantă uscată în apă fiartă timp de 10 minute, strecuraţi şi lăsaţi să se răcească. Aplicaţi folosind o sticluţă de picături sterilă, de trei ori pe zi.

Ce este în neregulă

Atunci când ochii sunt roşii, iritaţi şi pleoapele lipite între ele cu o secreţie vâscoasă, aveţi probabil conjunctivită. Aceasta este o inflamaţie a conjunctivei, membrana transparentă care căptuşeşte partea internă a pleoapelor. Cunoscută popular ca „ochiul roşu”, conjunctivita este de obicei cauzată de o infecţie bacteriană sau virală sau de o reacţie alergică la polen, cosmetice, soluţie de curăţat lentilele de contact sau alte astfel de substanţe. în funcţie de tip, conjunctivita se poate manifesta prin senzaţia de arsură la nivelul ochiului, iritaţie, secreţie intensă şi sensibilitate la lumină. O secreţie lipicioasă vă lipeşte pleoapele şi genele în timpul somnului.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Mergeţi la medic dacă simptomele sunt severe. în timp ce cazurile minore de conjunctivită, în special cele provocate de virusuri, ar trebui să dispară de la sine în maximum o săptămână, unele forme ale acestei boli pot duce la afecţiuni severe ale ochilor. Apelaţi la medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă vederea devine înceţoşată, dacă în zona ochilor apar vezicule sau pete, dacă nu se vindecă după o săptămână sau dacă nu observaţi nicio îmbunătăţire după trei sau patru zile de tratament consecvent. Dacă suferiţi de conjunctivită bacteriană, tratamentul rapid va preveni apariţia oricăror complicaţii.

Pregătiţi-vă ochii pentru somn

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris picături sau unguent cu antibiotic sau corticosteroizi, folosiţi-le în fiecare seară înainte de a vă culca pentru a vă asigura că pleoapele nu se lipesc în timpul somnului. Trebuie să aveţi grijă ca vârful picurătorului sau tubului de unguent să nu atingă ochii. în caz contrar, s-ar putea să contaminaţi medicamentul şi este posibil să vă reinfectaţi ochii data următoare când îl folosiţi.

Calmante pentru ochii dureroşi

Folosiţi comprese cu muşeţel pentru a linişti durerea de la nivelul ochilor. Puneţi un plic de ceai de muşeţel într-o cană cu apă călduţă (nu foarte caldă) timp de două sau trei minute, stoarceţi excesul de lichid din el şi apoi aplicaţi-l pe ochiul dureros timp de zece minute. Repetaţi de trei sau patru ori pe zi folosind un pliculeţ nou de fiecare dată. Ţineţi ochii închişi astfel încât lichidul din compresă să nu vă intre în ochi.

Practicanţii de ayurveda, metodă de medicină tradiţională indiană, tratează conjunctivita folosind frunze proaspete de coriandru.

Amestecaţi într-un blender 100 ml de apă cu o mână de frunze de coriandru. Scurgeţi lichidul şi aplicaţi pulpa pe pleoapele închise. Lăsaţi câteva minute, apoi ştergeţi amestecul înainte de a deschide ochii.

Un alt tratament din medicina ayurvedică indiană pentru conjunctivită presupune o linguriţă de seminţe de coriandru într-o cană cu apă clocotită pentru cel puţin 15 minute. Strecuraţi, răciţi şi folosiţi apa pentru a vă spăla pe ochi. înlăturaţi orice exces de lichid de pe ochi înainte de a-i deschide.

Trei forme de conjunctivită

Cele trei forme principale de conjunctivită sunt: virală, bacteriană şi alergică. Există unele simptome asemănătoare, dar un medic poate face diferenţa între ele:

Virală

˗ Infecţia debutează de obicei la unul dintre ochi, dar poate să se extindă şi la celălalt
˗ Secreţie apoasă
˗ Iritatie/roseată

Bacteriană

˗ De obicei, afectează doar un singur ochi, dar se poate extinde şi la celălalt
˗ Iritaţie, roşeaţă şi/sau senzaţia de nisip în ochi
˗ Secreţie abundentă

Alergică

• Afectează, în general, ambii ochi
• Senzaţie de mâncărime şi umiditate a ochilor
• Pleoape inflamate
• Ţineti infecţia sub control

˗ Pentru a evita reinfectarea, nu vă machiaţi şi nu purtaţi lentile de contact până când infecţia nu a dispărut complet. Când apare o infecţie, renunţaţi la fardurile pe care le foloseaţi.

˗ Încercaţi să nu vă atingeţi ochii. Dacă se întâmplă să îi atingeţi din greşeală, spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă, apoi uscaţi-vă folosind un prosop de hârtie sau cu un uscător cu aer cald în loc să utilizaţi un prosop normal.

˗ Dacă aveţi un corp străin în ochi, folosiţi câte un şerveţel pentru fiecare ochi. Aruncaţi imediat şerveţelele într-o pungă de plastic şi spălaţi-vă pe mâini. Atunci când trebuie să aruncaţi punga de plastic, faceţi acest lucru dumneavoastră înşivă şi spălaţi-vă pe mâini după aceea.

˗ Purtaţi mereu cu dumneavoastră o sticluţă cu gel antibacterian pentru mâini şi utilizaţi-l des.

Dacă folosiţi lentile de contact, nu le purtaţi când aveţi conjunctivită şi sterilizaţi-le corect înainte de a le refolosi când problema s-a rezolvat. Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini atunci când puneţi sau scoateţi lentilele. Nu curăţaţi absolut niciodată o lentilă folosind salivă.

Spălaţi prosopul, pătura şi faţa de pernă în fiecare zi cu maşina de spălat pentru a preveni reinfectarea ochiului bolnav cu aceeaşi bacterie sau virus sau extinderea afecţiunii la celălalt ochi. (De asemenea, alte persoane s-ar putea să se infecteze dacă folosesc aceeaşi pătură sau prosop.)

˗ Lăsaţi pe altcineva să facă patul. Puteţi contamina aşternuturile chiar dacă doar le atingeţi.

˗ Dacă aveţi copii cu conjunctivită care sunt prea mici pentru a nu îşi atinge ochii şi a se spăla frecvent pe mâini, atunci ei ar trebui să nu meargă la şcoală în această perioadă. Marea majoritate a grădiniţelor şi centrelor de îngrijire pe timp de zi a copiilor nu vor accepta un copil cu simptome de conjunctivită.

De evitat!

Unii specialişti în tratamentul cu plante recomandă silur (Euphrasia officinalis) pentru tratarea conjunctivitei, bazându-se pe folosirea acesteia de către nativii americani pentru ameliorarea afecţiunilor oculare. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că silurul poate chiar să provoace lăcrimare excesivă, prurit şi roşeaţă dacă intră în contact cu ochii. Valoarea sa terapeutică nu a fost niciodată demonstrată.

Dacă aveţi conjunctivită alergică…

˗ Dacă aveţi prurit ocular şi o secreţie cleioasă, conjunctivita s-ar pu -tea să fie rezultatul unei alergii. încercaţi un medicament antihistami-nic cu administrare orală pentru a ameliora pruritul şi inflamaţia.

˗ Evitaţi orice lucru care ar putea să provoace această reacţie – fie că este vorba de polen, animale sau produse cosmetice. Cauza s-ar putea să fie un animal adus în casă, un alt tip de machiaj sau un şampon diferit.

˗ Pentru combaterea inflamaţiei cauzate de alergie, încercaţi o combinaţie de vitamina C şi quercetină. Luaţi 1 000 mg de vitamina C pe zi in mai multe doze, împreună cu 1 500 mg de quercetină. Această substanţă face parte dintr-o grupă de nutrimente numită bioflavonoi – de – derivaţi din fructe şi legume – care au proprietăţi antiinflamatorii.

Ştiaţi că…?

În mod normal, lacrimile conţin şi ele substanţe antibacteriene, motiv pentru care marea majoritate a infecţiilor de la nivelul ochilor sunt autoeliminate.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here