Conopida, prinţesa toamnei

0
191
ConopidaConopida provine din Antalia şi cultivarea ei s-a răspândit în Europa începând cu secolul al XVI-lea. Conopida este o legumă bogată în vitamina C. O alimentaţie săracă în această vitamină inhibă producţia de dopamină, aceasta fiind responsabilă de absorbţia fierului, care stimulează energia generală a organismului.

Dopamina intervine de asemenea şi asupra controlului stării generale de bine. Un studiu britanic recent a arătat că 100 g de conopida crudă oferă organismului 70 mg de vitamina C, cantitate care este un excelent stimulator al bunei-dispoziţii.

În plus, conopida conţine şi o considerabilă cantitate de acid folic (vitamina B9), motiv pentru care dacă vom consuma seara, înainte de culcare o porţie de conopidă crudă, cu adaos de smântână şi împreună cu unele alimente crocante, cum sunt fulgii de porumb, putem beneficia după aceea de o profundă stare de calm, care ne va asigura în noaptea care urmează un somn liniştit şi odihnitor.

Conopida este foarte săracă în calorii cu doar 20 la 100 de grame.

Ea este, în plus, un inhibitor al apetitului. Printre beneficiile pe care le aduce conopidă pentru organism se număra conţinutul ridicat de fibre  (3,35 grame la 100 de grame de legumă) şi laxative zaharoase utile pentru stimularea tranzitului intestinal. Este o rezervă de magneziu (11.16 miligrame) mangan – rar întâlnit în legume în aşa mare cantitate (0,17), şi nu în ultimul rând calciu (22 de miligrame) şi potasiu (178,1 miligrame), esenţiale pentru sănătate.

Şi la capitolul vitamine conopida sta foarte bine. Are vitamina C (46 miligrame, 100 de grame de legumă acoperind 77% din necesarul zilnic), vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, toate în proporitii care o fac o adevărată pilulă cu B Complex.

Conopida conţine substanţe care ajută la prevenirea cancerului.

Ea împiedică formarea celulelor canceroase şi le elimină acolo unde ele s-au format deja. Legumele din familia cruciferelor, din care face parte conopida şi varza, conţin izotiocianati şi sulforafan, substanţe care împiedică şi stopează diferite forme de cancer. Efectele sunt foarte importante împotriva cancerului de san, colon şi a cancerului pulmonar, dar şi împotriva celui ovarian şi de prostată.

Conopida ajuta la detoxifierea ficatului.

Substanţe substanţe specifice pe care le conţine neutralizează substanţele toxice. Asigură o protecţie eficientă împotriva poliartritei şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemul cardiovascular.

Dacă despre broccoli se ştia că este o legumă miraculoasă, care previne bolile cardiovasculare şi chiar cancerul, puţini ştiau însă că şi ruda sa, mai puţin faimoasă, conopidă, are o acţiune la fel de benefică asupra sistemului cardiovascular.

În plus, e mai ieftină şi e autohtonă. Conopida este o sursă bogată de vitamine (C, grupul B, E); minerale (potasiu, calciu, magneziu); fibre alimentare, relatează Jurnalul Naţional.

Pentru că are un conţinut crescut de potasiu (320 mg/100 g), aceasta legumă este benefică pentru sistemul cardiovascular. Potasiul joacă un rol foarte important în funcţionarea muşchilor şi, implicit, a celui cardiac. Activitatea lui este normalizata de acest mineral.

Potasiul reglează tensiunea arterială. Hipertensivii cărora li se prescriu diuretice trebuie să aibă un aport sporit de potasiu, fiindcă mineralele din organism sunt eliminate o dată cu retenţia de apă.

Conopida conţine fibre solubile care menţin constante glicemia şi colesterolul.

Din cauza conţinutului bogat în fibre, conopida crudă este mai greu tolerată de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Pentru acestea, o opţiune mai bună este conopida pregătită în aburi.

Sursa: suntsanatos.ro

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here