Conserve cu miere

0
863

sanatate-miereMiere de albine

Mierea de albine, datorită conţinutului ei bogat în enzime, vitamine şi substanţe minerale, este un bun vitaminizator al organismului şi vine în completarea celorlalte alimente. Ea nu trebuie considerată un aliment, ci un medicament. Consumată zilnic dimineaţa, câte o linguriţă pe stomacul gol, ajută la evitarea îmbolnăvirilor de cancer, paralizii, hepatite etc.

Vişine în miere

1 kg de vişine bine coapte se curăţă de codiţe şi sâmburi, punându-se într-un borcan. Peste vişine se toamna 4 kg de miere. Borcanul se înfăşoară cu hârtie închisă la culoare. Se lasă la loc uscat timp de 6 săptămâni. Se scot apoi uşor vişinele cu o paletă, se pun în alt borcan, iar peste ele se toarnă mierea în care au fost macerate, ca să fie bine cuprinse. Se leagă cu celofan şi se păstrează la loc răcoros şi uscat. Vişinele astfel preparate se pot folosi fie ca dulceaţă, fie în componenţa altor preparate: salate, compoturi, prăjituri. Înainte de a fi folosite, vişinele se lasă să se scurgă de sirop într-un vas emailat. Siropul rezultat se poate folosi şi separat, sau păstra la rece, în borcan acoperit, sub formă de sirop de vişine. Se foloseşte mult în bucătăria fără foc.

Cireşe negre conservate în miere

Se prepară în acelaşi mod ca şi vişinele. În cazul în care cireşele nu sunt amare, se pune în borcan şi o rămurică de pelin. Se pot utiliza ca şi vişinele, fie consumate direct, fie în diverse preparate.

Căline conservate în miere

Călinele pentru conserve sunt cele recoltate în luna octombrie. După ce au fost spălate şi li s-au îndepărtat codiţele, se procedează, păstrează şi folosesc ca la vişinele conservate în miere.

Scoruşe conservate în miere

Scoruşele se recoltează în aceeaşi perioada ca şi călinele. Procedeul de conservare, păstrare şi utilizare este acelaşi ca la vişine.

Cuişoare conservate în miere

Cuişorul este un arbust cu flori galbene, cu 4 petale unite, dând impresia de cui, de unde i se trage şi numele. Înfloreşte de timpuriu, iar fructele, mici, negre, se coc în toiul verii. Se recoltează când sunt bine coapte şi se conservă folosind aceeaşi reţetă ca cea de la vişine conservate în miere.

Măceşe conservate 

Măceşele se recoltează în prima parte a lui septembrie, când sunt în perioada optimă şi conţinutul lor în enzime, vitamine şi substanţe minerale este maxim. Se spală, apoi, cu un briceag cu lama fină, bine ascuţit, se despică fiecare pentru a li se scoate seminţele cu pufuşorul de pe ele. Apoi, se procedează ca la reţeta ,,Vişine conservate în miere”. Se folosesc ca  şi celelalte fructe conservate în miere, la prepararea diverselor produse, dar mai ales pentru ornare.

Gutui conservate

Se aleg gutuile coapte, fără pete, aromate. Se lasă să stea pe un raft timp de 5 săptămâni. Se spală, se dau apoi prin răzătoarea cu găuri mari, cu tot cu coajă. În continuare, se procedează ca la reţetele precedente. Se pot folosi şi gutui tăiate felii, cu condiţia să fie foarte subţiri.

Cătină albă de râu 

Fructele de cătină se recoltează în a doua jumătate a lunii august, se spală bine, apoi se pun în borcan. La 1 kg fructe se adaugă 4 kg miere. În continuare, se procedează în acelaşi mod ca la celelalte reţete de fructe conservate în miere.

Lămâi conservate 

Lămâile conservate  se pot păstra proaspete şi 12 luni. Lămâile se spală şi se pun în apă fierbinte timp de 1 minut. Se taie apoi felii subţiri cu coajă şi se pun şi celelalte fructe, păstrându-se aceleaşi proporţii. Apoi, se procedează în acelaşi mod ca la vişinele conservate în miere.

Portocale 

Pentru conservare se aleg portocale tari, proaspete, nepătate sau lovite. Se procedează în acelaşi mod ca la lămâi conservate în miere.

Banane conservate

Bananele trebuie să fie coapte, dar nu prea tare. Se curăţă de coajă, se taie rondele nu prea groase şi în continuare se procedează ca la vişine conservate în miere.

Muguri de plop negru, conservaţi în miere

Mugurii de plop negru se recoltează în a doua jumătate a lunii februarie şi prima jumătate a lunii martie. Mugurii au aceleaşi substanţe ca şi propolisul. 1 kg muguri se pun la macerat în 4 kg de miere. După 6 săptămâni, mugurii maceraţi se scurg de miere şi se pot utiliza în cantităţi mici la preparate cu alte fructe. Siropul rezultat se poate utiliza de asemenea pentru prepararea diferitelor produse alimentare sau consuma cu apă distilată.

Flori de urzică moartă albă 

Florile de urzică moartă se recoltează din mai până în octombrie. Pentru conservarea lor în miere se folosesc aceleaşi cantităţi şi în acelaşi mod ca la vişine conservate în miere. Se pot servi ca dulceaţă sau garnitură la diferite preparate în bucătăria fără foc.

Petale de trandafir 

Se pot conserva în miere petalele de la orice varietate de trandafiri, de preferinţă roşii. În rest, se procedează ca la celelalte reţete, utilizând aceleaşi cantităţi şi mod de preparare.

Creson conservat în miere

Cresonul folosit la conservare este cel crescut în bălţi sau pe marginea pâraielor cu apă curată. De la creson se folosesc numai vârfurile plantei. Se spală, se taie mărunt şi se amestecă 1 kg de creson cu 4 kg de miere. După 6 săptămâni, cresonul se scoate şi se scurge de miere. Se poate folosi ca dulceaţă, adaosuri la diverse preparate, iar siropul se bea cu apa distilată, sau altfel.

Orz verde conservat

Tijele de orz verde se recoltează când ajung la o înălţime de 20-30 cm. Se cântăresc 1 kg de tije, se spală, se taie cu un cuţit ascuţit cât se poate de fin, se pisează, apoi se pun la macerat cu 4 kg miere timp de 6 săptămâni. Se scot din miere şi se pun în alt vas în care sunt 4-5 litri apă la temperatura camerei. Se lasă să stea 24 ore, se scurge, presându-se bine. Siropul obţinut se conserva în sticle bine acoperite, ţinute la loc uscat şi rece. Se consumă după dorinţă. Nu rezistă mai mult de 7 zile.

Flori de salcâm conservate în miere

Florile de salcâm utilizate sunt cele înflorite în proporţie de 75-80% în momentul recoltării. Se desprind de pe axul principal şi se pun într-un borcan, respectând proporţiile ca la reţetele precedente. După ce s-au macerat, se procedează ca la celelalte reţete.

Flori de soc conservate în miere

La fel ca florile de salcâm, florile de soc trebuie să fie înflorite în proporţie de 75- 80% în momentul recoltării pentru conservare. În continuare se procedează ca la orz verde conservat în miere.

Flori de păpădie conservate 

Florile se recoltează când sunt bine înflorite şi se prepară ca vişinele conservate în miere.

Flori de gălbenele conservate în miere

Se procedează în acelaşi mod ca la flori de păpădie conservate în miere.

Frunze de angelică şi salvie conservate în miere

Frunzele de angelică utilizate la conservare sunt cele dinainte de înflorire. Împreună cu frunzele de salvie, se spală, se scurg bine. Se pun în proporţie de 700 g, frunze de angelică şi 100 g frunze de salvie. În continuare, se procedează ca la vişine conservate în miere.

Bucătăria fără foc – Hrana vie în 238 de reţete, Elena Niţă Ibrian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here