Constantin Cazimir – pedagog basarabean și doctor în științe

0
839

cazimirPedagog basarabean și doctor în științe, moșierul-filantrop Constantin Cazimir (n. 1860 – d. 1910) s-a născut în anul 1860, într-o familie de nobili.

A activat în mai multe instituții de învățământ superior din Europa Occidentală și a fost și membru al primei Dume de Stat a Rusiei.

Pe mijloacele sale, a întreținut zeci de copii basarabeni, cărora le oferea burse în diferite școli. Conacul său din comuna Cernoleuca (raionul Dondușeni, Republica Moldova) se mai păstrează și astăzi (într-o stare avariată).

A învățat într-un gimnaziu clasic din Kameneț-Podolsk, iar în 1874 s-a transferat în liceul real din Chișinău, unde a învățat patru ani. În 1879 a intrat la Academia de agronomie din Moscova pe care a absolvit-o cu succes. A fost un mare proprietar de pământ în satele Văscăuți din ținutul Hotin și Cernoleuca din ținutul Soroca. Influența și-a putut-o exercitat în cadrul consiliilor locale de ținut și satești unde era ales timp de 21 de ani., se arată pe http://www.ziarelive.ro/.

Conform http://www.timpul.md/, ˝a activat în calitate de membru al consililiului liceelor din Hotin și Soroca, precum și tutore al școlii agrare din Grinăuți și a altor 20 de școli. A acordat o atenție deosebită educației. Pe teritoriul moșiilor sale a deschis școli, băi și spitale. A jerfit din banii și timpul proprii pentru ajutorarea celor săraci”.

În 1906 a fost ales deputat în Legislatura a I-a a Dumei de Stat din Rusia. Era simpatizant al forțelor politice democratice și reformiste.

La data de  12 iulie 1910 a încetat din viață din cauza diabetului zaharat.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here