Mormântul lui Constantin Noica, la Schitul Păltiniş

0
269

Păltiniş mormantul lui NoicaPăltiniş este o staţiune turistică permanentă situată doar la 32 de kilometri de Sibiu. Staţiunea este amplasată la altitudinea de 1442 de metri într-o pădure de conifere în Munţii Cindrel.

Din anul 1902, staţiunea este legată de oraşul Sibiu printr-o şosea care străbate un cadru natural de o frumuseţe nemaipomenită. Păltinişul este cea mai veche staţiune din România, şi se află la cea mai înaltă altitudine din ţară. Printre casele pe care le găzduieşte staţiunea se numără şi Casa Turiştilor, Casa Medicilor şi Sala Monaco, toate declarate monumente istorice.

Un obiectiv ce trebuie vizitat în staţiunea Păltiniş este mormântul filosofului Constantin Noica.

Locul de unde îşi doarme somnul de veci marele scriitor se află în Schitul Păltiniş. Piatra funerară este împrejmuită de diverse tipuri de flori, iar în capul acesteia se poate observa o cruce masivă sculptată în piatră.

Constantin Noica s-a născut pe data de 12 iulie 1909, la Vităneşti, judeţul Teleorman. El a fost un mare filosof, eseist, publicist, scriitor şi poet român, provenit dintr-o familie cu rădăcini aromâne. A început gimnaziul în Bucureşti, urmând apoi Liceul „Spiru Haret” în perioada 1924-1928, unde îl are ca profesor de matematică pe cunoscutul poet Ion Barbu. După ce şi-a luat diploma de bacalaureat se înscrie la facultatea de Filosofie şi Litere din Bucureşti, pe care o va absolvi în 1931 cu lucrarea de diplomă intitulată „Problema lucrului în sine la Kant”.

În perioada 1932-1934 face parte din societatea culturală „Criterion”, unde colegii lui, printre care se afla şi Mircea Eliade, îmbrăţişează principiile mişcării legionare. Filosoful refuză acest lucru, deoarece era de credinţă că lupta culturală şi nu cea politică va duce la reînvierea culturală a ţării.

Începând cu anul 1933 urmează cursurile Facultăţii de Matematică; în primăvara anului 1938 pleacă la Paris, unde va rămâne până în anul 1939. Un an mai târziu se întoarce în ţara natală. Aici avea să susţină doctoratul în filosofie cu teza „Schiţă pentru istoria lui Cum e cu putinţă ceva nou”.

L-a folosit pe Heidegger drept model.

În acelaşi an pleacă în Germania, la Berlin, în calitate de referent de filosofie a institutului româno-german. Va rămâne în Berlin patru ani, unde va participa la mai multe seminarii de filosofie ale profesorului Martin Heidegger.

Între anii 1949 şi 1958 va avea domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel; în ultimul an petrecut aici, filosoful este anchetat şi totodată condamnat la 25 de ani de muncă silnică.  Dintre acestia execută 6 ani de închisoare la Jilava, fiind eliberat în 1964. După eliberare, scriitorul se stabileşte în Capitală, unde avea să ţină în apartamentul personal diverse seminarii pe baza filosofiei hegeliene, platonice şi kantiene.

Ultimii ani din viaţă, începând cu anul 1975, Constantin Noica şi i-a petrecut la Schitul Păltiniş din Sibiu. Locuinţa sa a devenit un loc de pelerinaj şi de dialog pentru discipolii şi admiratorii săi. În 1987 filosoful părăseşte această lume, fiind înmormântat după dorinţa sa, la schitul unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here