Constantina Diță, cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton

0
294
ditaEste un fapt cunoscut că România este una dintre țările care a oferit numeroase talente în diverse domenii. Fie că vorbim de cultură, artă, literatură, istorie sau sport, există nume sonore care au rămas întipărite în mentalul colectiv, ca fiind acele entități care au dovedit sârguință și profesionalism în tot ceea ce au întreprins.

Pe linia talentelor din România se înscrie și atleta Constantina Diță. Ea este catalogată cea mai în vârstă campioană olimpică de maraton.

Potrivit http://www.agerpres.ro, tânăra româncă a câștigat proba feminină de maraton din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, la vârsta de 38 de ani.

Data de 17 august 2008 a fost momentul în care reprezentanta țării noastre a fost cronometrată pe distanța de de 42,195 km cu timpul de 2h26min.44/100. Ea a reusit să o devanseze pe campioana mondială en titre, Catherine Ndereba din Kenya — 2h27min.06/100.

Celelalte reprezentante ale României în această cursă, Lidia Șimon și Luminița Talpoș, s-au clasat pe locurile 8 (2h27min. 51sec) și, respectiv, 18 (2h31min. 41sec), mai arată sursa citată.

La data de 9 iunie 2009, performanța româncei a fost omologată de Academia Mondială a Recordurilor.

Sursele menționează că precedentul record fusese stabilit de portugheza Rosa Mota, câștigătoare la Seoul în 1988. Aceasta era, insa,  cu opt ani mai tânără decât atleta din România.

Mai mult decât atât, antrenorul Constantinei Diță la Beijing, a fost înregistrat de către aceeași Academie Mondială a Recordurilor drept cel mai tânăr antrenor al unei campioane olimpice de maraton.

La doar 32 de ani, Valeriu Tomescu a marcat o performanță, și anume ”Pușa” Diță, atleta și fosta sa soție, câștiga titlul olimpic la Beijing.

Conform surselor, Constantina Diță s-a născut la data 23 ianuarie 1970. Printre performanțele sale se mai numără locul 1 la maratonul din Chicago din data de 10 octombrie 2004; ea a mai castigat si locul al doilea la maratonul londonez din 17 aprilie 2005.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here