Din meditațiile lui Tolstoi: Oamenii care se consideră religioşi nu sunt religioşi

0
153

conştiinţa
1908

Temeiul vieţii este conştiinţa existenţei mele, dar nu a mea aşa cum mă percep eu, ci a celui care sunt, a celui care sunt cu adevărat. Restul doar pare a fi. Nu pot recunoaşte că există în alte fiinţe decât un eu asemenea celui la care ajung când îmi eliberez propriul eu de tot ce-l acoperă şi am conştiinţa că ceilalţi oameni sunt tot eu. (20 ianuarie)

O altă parte bună a bătrâneţii este că ştii că probabil nu vei ajunge să trăieşti pentru a vedea urmările faptelor tale (de fapt asta e valabil pentru toţi din clipa când capătă conştiinţa morţii). Aşa că nimeni n-are rost să facă ceva de dragul părerii oamenilor, şi mai cu seamă bătrânii. (20 ianuarie)

Oamenii care se consideră religioşi nu sunt religioşi; învăţaţii nu sunt învăţaţi; cei buni nu sunt buni, cei rafinaţi nu sunt rafinaţi. (20 ianuarie)

Niciodată n-o să te poţi bucura îndeajuns că eşti judecat, învinuit, bârfit şi nu poţi dezminţi. Nimic nu te întoarce mai bine la adevărata viaţă pentru suflet, pentru Dumnezeu, la viaţa în iubire. (20 ianuarie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas