Consumul de alimente pe timp de vară

0
162

alimentePe timp de vară, toxiinfecţiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilităţii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute şi a umidităţii.

Grătarele în curte sau în natură, picnicurile la iarbă verde şi prânzurile servite pe plajă sunt moduri plăcuţe de mânca, însă totodată periculoase.

Câteva măsuri de precauţie recomandate de specialişti vă ajută să consumaţi în siguranţă alimentele pe timp de vară, indiferent de circumstanţele în care luaţi masa.

Consumul şi păstrarea alimentelor în sezonul cald

Bacteriile din hrană se înmulţesc la o rată crescută atunci când sunt expuse la temperaturi cuprinse între 5 şi 60 de grade Celsius. Odată ce alimentele intră în contact cu căldură şi umiditatea, ele se pot altera mai repede decât în alte perioade ale anului. Prepararea şi consumul mâncării în spaţii deschise, unde nu există un acces deplin la apă şi refrigerare, cresc riscul contaminării alimentelor.

Toxiinfecţiile alimentare pot cauza vărsături, diaree şi crampe abdominale, simptome periculoase în special pentru copii, vârstnici şi persoane cu imunitate scăzută. Ţineţi cont de sfaturile utile de mai jos pentru manevrarea, păstrarea şi consumul alimentelor în deplină siguranţă pe tot parcursul verii.

Reglaţi corect termostatul

Asiguraţi-vă că temperatura din frigider este menţinută în permanenţă sub 5 grade Celsius, iar cea din congelator sub -15-18 grade Celsius. Carnea şi legumele trebuie să fie păstrate constant la temperaturi cât mai scăzute şi consumate imediat ce sunt expuse temperaturii camerei.

Când lăsaţi carnea la decongelat, nu o expuneţi mai mult de o oră şi jumătate temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius (nu o lăsaţi în chiuvetă peste noapte, de pildă). În caz contrar, riscaţi să o consumaţi alterată şi să vă puneţi în pericol sănătatea. Nu recongelaţi carnea niciodată, cu atât mai puţin pe timp de vară.

Refrigeraţi alimentele în timp util

Scurtaţi cât mai mult timpul de deplasare de la supermarket spre casă, astfel încât să refrigeraţi alimentele în maximum o jumătate de oră de la achiziţionare.

Ţineţi mâncarea fierbinte la temperatură constantă

Dacă nu doriţi să răciţi mâncarea gătită imediat pentru a o introduce la frigider, este necesar să o menţineţi la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius. Reîncălziţi preparatul până când scoate aburi (peste 75 de grade Celsius).

În cazul în care doriţi să refrigeraţi preparatele proaspăt gătite, răciţi-le rapid punând oala în apa rece, apoi introduceţi mâncarea în recipiente mai puţin înalte, astfel încât să poată fi refrigerate mai uşor şi să nu daţi nicio şansă bacteriilor să se multiplice.

Separaţi carnea crudă şi fructele de mare de mâncarea gătită

Toxiinfecţiile alimentare apar deseori după consumul de mâncare gătită contaminată cu agenţi patogeni proveniţi de carnea crudă sau fructele de mare. Ţineţi carnea nepreparată termic pe un raft separat al frigiderului şi aveţi grijă ca sucul acesteia să nu se scurgă peste alte alimente.

Folosiţi tocătoare diferite pentru alimentele crude şi cele gătite şi spălaţi foarte bine suprafaţa acestora după utilizare. Spălaţi-vă pe mâini temeinic după ce atingeţi carnea crudă.

Nu umpleţi excesiv frigiderul

Spaţiul suficient pentru o bună circulaţie a aerului este o condiţie esenţială pentru capacitatea de răcire optimă a aparatului electrocasnic. Cumpăraţi mai des alimente şi, dacă pregătiţi o petrecere, păstraţi băuturile în recipiente umplute cu gheaţă în afara frigiderului, pentru a avea mai mult loc de depozitare a alimentelor pe rafturi.

Păstraţi corect resturile de mâncare

Toate resturile de mâncare trebuie să fie introduse prompt la frigider şi consumate în maximum 3-5 zile. Dacă nu plănuiţi să le mâncaţi curând, cel mai sigur este să le introduceţi la congelator.

Ţineţi cont de regula de 2 ore

Nu consumaţi niciodată mâncarea ţinută în afara frigiderului mai mult de două ore, în special dacă este vorba despre carne, fructe de mare, orez gătit sau paste de orice fel.

Acordaţi o atenţie sporită igienei

Spălaţi-vă mâinile corect şi frecvent cu apa şi săpun, cel puţin câte 20 de secunde, înainte să preparaţi mâncarea. Dacă suferiţi de diaree, vărsături, guturai, febră sau infecţii ale pielii, nu manevraţi alimente până la vindecarea completă, altfel riscaţi să împrăştiaţi germenii în hrană, care vor ajunge apoi cu uşurinţă la restul membrilor familiei.

Gătiţi carnea la temperaturi ca mai ridicate

Folosiţi un termometru pentru a verifica dacă mâncarea, în special carnea, a fost gătită la temperaturi suficient de ridicate, astfel încât să se elimine toate bacteriile. Chiftelele trebuie să fie gătite la cel puţin 70 de grade Celsius, iar carnea de pui la minimum 80 de grade Celsius. Alimentele reîncălzite trebuie să atingă şi ele o temperatură internă de minimum 70 de grade Celsius.

Nu refolosiţi aceleaşi farfurii în timpul gătitului

Din dorinţa de a avea mai puţine vase de spălat după gătit, multe persoane refolosesc aceleaşi farfurii în repetate rânduri, fără să conştientizeze că există un risc crescut de contaminare a alimentelor cu agenţi patogeni periculoşi.

De pildă, atunci când scoateţi friptura de pe grătar, nu o puneţi în acelaşi recipient în care s-au aflat înainte bucăţile crude de carne, decât după ce îl spălaţi foarte bine în prealabil cu apă şi detergent de vase. În zilele caniculare, alimentele gătite nu trebuie să stea niciodată mai mult de o oră în afara frigiderului.

Păstraţi preparatele marinate la frigider

Preparatele marinate, ţinute neglijent la temperatura camerei, pot deveni o sursă sigură de contaminare cu germeni periculoşi. Introduceţi-le la frigider până în momentul în care le gătiţi şi nu utilizaţi saramura rezultată pentru un alt preparat.

Feriţi şi condimentele de căldură

La un grătar în aer liber, nu lăsaţi condimentele (ketchup-ul, muştarul sau maioneză) expuse mediului ambient, în timp ce aşteptaţi ca friptura să fie gata. Păstraţi-le în lada frigorifică până la începutul ospăţului şi depozitaţi-le apoi la temperaturi reduse, imediat ce aţi terminat de mâncat.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here