Invenţii care au schimbat lumea – Contorul Geiger

0
572

geiger counterHans Geiger s-a născut în Germania în 1882. A studiat fizica la Miinchen şi Erlangen şi apoi s-a mutat la Manchester pentru a lucra alături de marele fizician englez Ernest Rutherford. S-a ocupat de aspecte legate de radioactivitate şi, în 1911, a inventat un dispozitiv de numărare a particulelor alfa şi a altor radiaţii ionizante emise de o substanţă. Acesta a fost prototipul contorului Geiger.

Contorul Geige Müller.

Contorul Geiger avea un tub metalic etanş, plin cu gaz, care acţiona ca un electrod. O sârmă sau un ac care trecea prin mijlocul tubului acţiona ca un al doilea electrod. Dispozitivul era pus sub tensiune. Prin gaz, de la un electrod la altul, aproape că putea trece un curent. Când contorul era adus lângă o substanţă radioactivă, gazul se ioniza şi particulele ionizate puteau completa circuitul electric de la un capăt la celălalt. Când se întâmpla aceasta, fiecare particulă care trecea era făcută să producă un clic audibil, printr-un mecanism electronic.

În 1914, Geiger s-a întors în Germania pentru a servi ca ofiţer de artilerie în armata germană. După încheierea Primului Război Mondial, s-a întors la studiu şi a condus laboratoare de cercetare la Kiel, Tiibmgen şi Berlin. La Kiel, Geiger a adus îmbunătăţiri contorului, în colaborare cu Walther Müller. Contorul a devenit mai sensibil şi mai durabil. Modelul îmbunătăţit este cunoscut sub denumirea de contor Geige Müller. În epoca arsenalelor nucleare, a testării bombelor nucleare centralelor nucleare, un instrument portabil capabil să măsoare uşor şi eficient (ba chiar audibil) nivelul radiaţiilor şi-a dovedit cu adevărat eficienţa.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here