Secretele controlării apetitului

0
149

Controlul alimentaţieiControlul alimentaţiei este unul dintre aspectele esenţiale ale unei digestii sănătoase. Bineînţeles, vă puteţi disciplina prin pregătirea unor porţii de mâncare mai mici sau, pur şi simplu, prin consumarea unui singur fel de mâncare.

Dar provocarea supremă, atunci cand vine vorba de controlul alimentaţiei, este aceea de a vă opri din mâncat înainte de a simţi că sunteţi plini. Poate că sună prea bine ca să fie adevărat, însă acest lucru simplu vă poate scăpa de toate problemele digestive. Un alt truc este acela de a vă ridica de la masă şi a pleca. Duceţi-vă să vă spălaţi pe dinţi. Nu vă veţi mai întoarce la masă. Funcţionează de fiecare dată!

Există alimente care pot controla apetitul. Sucurile concentrate de legume, precum iarba de grâu, iarba de orz, chlorella, spanacul şi pătrunjelul par să scadă pofta de mâncare. Principiile lor nutritive concentrate şi proteinele induc saţietatea. Atunci când sunt amestecate cu apă sau suc, seminţele de physillium, in şi chia dezvoltă mucilagii. Această băutură creează senzaţia de saturaţie, datorită fibrelor masive bogate, care sunt minunate pentru curăţarea intestinului. Dacă aveţi probleme în controlarea apetitului, beţi sucuri „verzi” din legume sau din seminţe de in.

Controlul alimentaţiei – Factori care slăbesc digestia

Câteodată, pare că tot ceea ce facem are un impact asupra digestiei noastre. Felul, locul sau ora la care mâncăm ne pot afecta; dispoziţia, compania… chiar şi luarea unei aspirine pot avea repercusiuni. Dacă încercaţi să vă îmbunăţiţi digestia, iată câteva consideraţii pe care să le aveţi în vedere.

Alimentatia trebuie sa fie sub control atunci cand…

Mergeţi

Vorbiţi la telefon

Vă uitaţi la televizor

Citiţi ziarul

Staţi în picioare

Sunteţi în lift

Conduceţi

Sunteţi întinşi

De multe ori, nu acordăm suficientă atenţie acţiunii de a mânca. Multe persoane termină de mâncat atunci când termină de citit ziarul. Dacă ronţăie atunci când vorbesc la telefon, vor termina de ronţăit la sfârşitul coversaţiei. Vorbitul şi cititul sunt activităţile centrale… nu mâncatul. În timp ce vorbim, înghiţim aer, iar masticaţia se realizează incomplet. Plimbarea este o activitate minunată pentru stimularea digestiei de după masă, dar nu din timpul mesei. Mâncarea ar trebui consumată stând jos.

Controlul alimentaţiei de la ora 18:00

În multe familii, cina reprezintă singurul moment al zilei în care membrii se reunesc. Drept urmare, se discută „afaceri” de familie şi se poate ajunge la polemici aprinse sau contraziceri. Într-o asemenea atmosferă, zgomotul farfuriilor sparte nu e ceva neobişnuit. Adversarii mai pot fi calmaţi cu un pahar cu suc. În oricare dintre aceste situaţii, digestia suferă. Furia strangulează tractul şi glandele şi reduce secreţia de hormoni, enzime şi sucuri digestive. Sistemul nervos, responsabil cu transmiterea semnalelor corecte către organele implicate în digestie, este copleşit de emoţiile momentului respectiv. Realmente vă veţi pierde apetitul şi vă veţi „închide” stomacul. Pe de altă parte, o companie plăcută şi o conversaţie stimulantă reprezintă condiţii optime pentru o digestie bună.

Un gurmand fericit digeră mai bine

Poate sună glumeţ, dar aceeaşi mâncare poate avea efecte diferite asupra organismului vostru în funcţie de dispoziţia în care sunteţi. O masă perfect echilibrată, consumată atunci când sunteţi deprimaţi, poate rămâne mult timp în stomac. Pe de altă parte, un ospăţ copios poate fi primit mult mai bine, dacă există o atitudine pozitivă, o companie plăcută şi o bună dispoziţie. De aceea, ţineţi cont de dispoziţia voastră atunci când mâncaţi şi fiţi fericiţi.

 Ce alimente te fac fericit?

Iată ce am învăţat în urma ”dietei” cu îngheţată: fericirea nu este o funcţie a alimentaţiei. Fericirea este o hrană interioară. Nu cina te face fericit, ci invers: tu aduci fericirea la masă. Totuşi, relaţia pe care o ai cu mâncarea poate susţine sau perturba starea emoţională. Dacă eşti liniştit când începi să mănânci, iar mâncarea îţi provoacă indigestie, înseamnă că ai tulburat acea pace – fericirea ta. Mâncarea nu creează fericire, dar o poate tulbura sau menţine. De aceea, trebuie să alegem cu atenţie ceea ce introducem în corpurile noastre şi, de asemenea, să fim atenţi la maniera în care o facem.

Dacă mâncăm prea repede, transformăm în toxine cele mai sănătoase şi mai hrănitoare alimente. A mânca atunci când nu îţi este foame e totuna cu a te forţa să conduci maşina când eşti foarte obosit. Tristeţea din timpul mesei vă prelungeşte depresia, nu viaţa. Alegeţi o dietă care să vă susţină atât corpul, cât şi starea de fericire.

”Oamenii trebuie să mănânce pentru a trăi, nu să trăiască pentru a mânca.” Molière

”Combinarea alimentelor”, Steve Meyerowitz

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here