Copiii au înmânat premiile părinţilor la Gala Comediei Româneşti

0
88

1401097177Personajele pe catalige si Cetateanul turmentat invitand publicul sa intre in salaActorul Florin Piersic a primit duminică seară, la Gala Comediei Româneşti, Premiul de Excelenţă ‘Radu Beligan, la cea de-a XII-a ediţie a festCO.

Deşi nu a putut fi prezent pe scena Teatrului de Comedie deoarece a trebuit să onoreze o invitaţie în Republica Moldova, actorul a transmis un amplu mesaj, din care au fost prezentate fragmente în timpul galei, amfitrionul anunţând, în glumă, că ‘toate cele şase DVD-uri cu înregistrarea integrală pot fi găsite la casa de bilete a teatrului’.

Premiul lui Florin Piersic a fost adus pe scenă de nepoata artistului, Sonia Piersic. De asemenea, micuţa s-a urcat pe scenă pentru a doua oară, pentru a-i oferi Premiul special al juriului, la secţiunea Teatru independent, tatălui ei, Florin Piersic jr, pentru spectacolul ‘Freak Show’.

De altfel, toate premiile acordate la Gala Comediei Româneşti au fost înmânate de copii ai actorilor din Teatrul de Comedie.

Cel mai emoţionat dintre câştigători a fost Marius Florea Vizante în momentul în care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Petrică din spectacolul ‘Acasă la tata’ de Mimi Brănescu, regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie, din mâna propriei fiice, Catia Smaranda Florea.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost înmânat Mirelei Oprişor pentru rolul Mia din spectacolul ‘Acasă la tata’, de la Teatrul de Comedie, tot de către propria fiică, Ana Brăescu.

Marele Premiu al Juriului a revenit spectacolului ‘Ce nemaipomenită aiureală!’ de Eugene Ionesco, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional ‘Lucian Blaga’ din Cluj-Napoca.

Teatrul Tineretului din Piaţa-Neamţ a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol cu piesa ‘O… ladă’, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, în timp ce Gianina Cărbunariu a obţinut premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul ‘Solitaritate’ realizat la Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ din Sibiu.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal i-a fost acordat Antoanetei Zaharia pentru rolul Dacia din spectacolul ‘Titanic Vals’ de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija, de la Teatrul Odeon.

Pentru rolurile ‘Zmeul’ şi ‘Baba Anica’ din spectacolul ‘Sânziana şi Pepelea’ de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Ionuţ Caras a primit premiu pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Premiul pentru cel mai bun decor i-a fost acordat lui Andu Dumitrescu pentru decorul spectacolului ‘Solitaritate’, regia Gianina Cărbunariu, de la Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’, iar premiul special pentru muzică a revenit Adei Milea şi Ancăi Hanu pentru muzica spectacolului ‘Sânziana şi Pepelea’.

Din juriul secţiunii oficiale a festCo au făcut parte actriţa Ana Ciontea, criticul Cristina Modreanu, actorul Gheorghe Visu, scenograful József Bartha şi regizorul Atilla Vizauer.

La secţiunea Teatre independente premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat piesei ‘Zic-Zac’ de Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, regia Andreea Gavriliu, de la Godot Cafe-Teatru, iar Premiul ‘Noi la Sala Nouă’ producţiei ‘Fisura’ de Flavius Lucăcel, regia Victor Olăhuţ.

Juriul secţiunii teatre independente a fost compus din Alexandru Berceanu, Vladimir Anton şi Eugen Gyemant.

Pentru Concursul de Comedie Românească – dramaturgie, ediţia a IX-a, au fost acordate: premiul I piesei ‘Urangutanul’ de Marian Popescu, premiul II – ‘Câinele’ de Mona Radu, premiul III – ‘La vita e bella’ de Radu F. Alexandru şi menţiunea specială – ‘Aer curat’ de Vera Ion.

Juriul a fost compus din scenaristul Adrian Lustig, actorul Dragoş Huluba şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu.

În cadrul Festivalului Comediei Româneşti – festCO a fost acordat un premiu special pentru eveniment teatral spectacolului ‘Lecţia de violoncel’.

Premiul a fost înmânat de fetiţa actorului Valentin Teodosiu, Irina Teodosiu, ‘fetiţei’ lui Radu Beligan, Lamia Beligan.

‘Nu-mi găsesc cuvintele. Din această sală, unde am amintiri extraordinare, tot ce a pornit de aici a ajuns în lumea întreagă. (…) Mi-a făcut mare bucurie că am venit aici. (…) În acelaşi timp am o nelinişte: oare o să fie bine pentru actori, pentru oamenii de teatru? Sunt puţin îngrijorat, dar Dumnezeu o să fie cu noi, sunt sigur de lucrul ăsta. Vă iubesc şi vă respect şi vă doresc cele mai frumoase succese posibile. (…) Orele petrecute aici lângă voi, vă promit că n-am să le uit niciodată. Am să mă gândesc mereu la voi!’, a declarat Radu Beligan.

Pe scenă au mai urcat pentru a oferi premii şi copiii Irina şi Catinca Teodosiu, Vlad şi Andrei Mihăiţă, Luca Georgevici şi Adam Stanciu.

Amfitrionii Galei Comediei Româneşti au fost actorii Dorina Chiriac şi Marius Florea Vizante, jucând roluri de copii, intrând în atmosfera zilei de 1 iunie, conceptul şi regia aparţinând Gabrielei Dumitru.

Festivalul Comediei Româneşti s-a desfăşurat în perioada 24 mai – 1 iunie, în 13 spaţii din Bucureşti, printre care sala ‘Studio’, sala nouă şi sala ‘Radu Beligan’ ale Teatrului de Comedie, săli ale Teatrului Naţional Bucureşti, Operei Naţionale Bucureşti, Godot Cafe, restaurantul ‘Lacrimi şi Sfinţi’, Teatrul Ţăndărică şi altele.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here