Copiii cu autism, trataţi în premieră în “camera viselor”, la Spitalul Gorgos din Capitală

0
389

JENNIFER CORBETT/The Kentucky Standard Brayden Reiter, 5, presses a button to change the bubble tubes in Bardstown Primary's new Snoezelen Room from yellow to orange.

Copiii cu autism vor putea fi trataţi, începând de luni, în premieră în România, în camera Snoezelen sau “camera viselor”, deschisă la Spitalul de Psihiatrie Titan “Gorgos”, după ce specialiştii unităţii au fost instruiţi în această terapie timp de mai multe zile, de un profesor din Germania.

Spitalul de Psihiatrie “Constantin Gorgos” din Capitală este prima unitate sanitară din ţară care beneficiază de un astfel de spaţiu, a declarat agenţiei Mediafax, dr. Luminiţa Mihai, şeful Centrului de îngrijire pentru copii cu tulburări de spectru autist din unitate.

Terapia Snoezelen, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale, dar şi a altor suferinţe, a explicat prof. univ. dr. Krista Mertens din Germania, care a venit în România la Spitalul Titan pentru a pregăti prima echipă de specialişti ce va lucra în terapia Snoezelen.

Terapia are loc într-o cameră special echipată, în care sunt folosite lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile şi muzica, pentru a induce stimulări senzoriale copiilor cu autism. Copiii declanşează ei înşişi imaginile sau sunetele respective, ceea ce le captează interesul, le activează memoria, le stimulează coordonarea ocul-motorie, îi ajută să facă legătura cauză – efect şi le creează impresia că au control asupra mediului alături de o senzaţie de relaxare.

”Numele porneşte de la un termen care are o rezonanţă cel puţin ciudată, şi anume Snoezelen. Nu este un termen foarte academic. De fiecare dată când este pronunţat are o rezonanţă cel puţin comică, dacă nu cumva chiar ciudată şi nu prea poate fi luat în serios. Acesta a fost inventat în 1978 în Olanda şi, practic, reprezintă o combinaţie, un amestec între doi termeni proveniţi din limba engleză, care înseamnă exact acelaşi lucru: a trage un pui de somn, a dormita sau a visa”, a spus dr. Krista Mertens.

Potrivit specialistei, tehnica era aplicată doar persoanelor care aveau dizabilităţi mentale grave sau care nu se puteau deplasa, care trebuiau să stea tot timpul în pat.

Potrivit Kristei Mertens, care zeci de ani a lucrat la Universitatea Humboldt din Berlin, pe de o parte terapia se concentrează asupra ameliorării tulburărilor de atenţie sau a tulburărilor de concentrare de care suferă unii copii, iar pe de altă parte este folosită pentru a-i determina pe copii să scape de unele temeri pe care le au.

De asemenea, la ”camera viselor” apelează şi adulţi, care încearcă astfel să scape de stres şi de epuizare, dar şi persoane în vârstă care suferă de diverse forme de demenţă, inclusiv Alzheimer. Potrivit acesteia, foarte multe persoane sau instituţii achiziţionează echipamente şi amenajează încăperi pentru această terapie, dar nu ştiu să le folosească.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here