Empatia şi reflectarea sentimentelor

0
361

CopiiiCopiii au nevoie de reflectarea corectă a sentimentelor, nu doar pentru a înţelege definirea lor, ci pentru a îşi cunoaşte propria personalitate. Pentru a contribui cât mai corect la dezvoltarea lor, părinţii trebuie să le împărtăşească sentimentele. Fie că este vorba de entuziasm sau tristeţe, nervozitate sau resemnare, reflectarea emoţiilor contribuie la educaţia acestuia.

Atunci când trec prin perioade de stres şi schimbări, când întâmpină o greutate sau sunt dezamăgiţi, copiii au nevoie de cineva care să le înţeleagă sentimentele. Trebuie sa existe cineva să le transmită ideea că totul face parte din cursul normal al vieţii. Prin definirea şi reprezentarea acestor sentimente, un copil devine conştient de persoana lui; el intelege locul pe care îl ocupă în societate.

Este foarte important să îl învăţăm  că sentimentul de ură poate fi exprimat şi tolerat. Când cineva îşi manifestă ura, orice persoană tinde instinctual să se apere. Dacă înţelegeţi că acest sentiment este normal, în cazul în care se încadrează în limite,  atunci veţi fi capabili să vă faceţi copilul să înţeleagă puterea de a tolera şi de a iubi. Prin absorbirea urii copilului dumneavoastră vă educaţi copilul să controleze acest sentiment; il faceti să îl înţeleagă şi să adopte o atitudine pozitivă faţă de cei care o manifestă.

În cazul adolescenţilor, o implicare mai mare în înţelegerea nevoilor şi sentimentelor acestora  vă ajută să îl determinaţi să îşi împărtăşească nemulţumirile. Ei vor cere ajutor atunci când cred că nu se descurcă. In final or să adopte o atitudine pozitivă faţă de propunerile dumneavoastră.

Sursa: copilul.ro

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here