Părintele Cleopa – Să creşteţi copiii în frica şi certarea Domnului

0
105

copiii

Cea mai imperioasă datorie şi cea mai mare, pe care o aveţi voi, cei căsătoriţi, este să creşteţi copiii în frica şi certarea Domnului.

Când te-ai sculat dimineaţă, întâi pune-i la rugăciune. Dumnezeu să-l ierte pe tată-l meu, pe copii. Era un om înalt, cu barba albă. Alexandru îl chema. Când se scula dimineaţa, avea o curea în cui. Îi zicea Sfântul Nicolae! Noi am fi ceru mâncarea la mama că mergeam la şcoală. El zicea: „Măi, uite Sfântul Nicolae! Treci la rugăciune!” Până nu ne rugam un ceas, nu ne dădea mâncare, nimic. Iar dacă era în post, zicea: „Nu se mănâncă acum. Când vii de la şcoală, la amiază. Nu eşti porc să mănânci dimineaţă”.

Dumnezeu să-l ierte! Nu ştia carte, dar avea frică de Dumnezeu.

Să adoarmă seara unul neînchinat? Sau să stea la masă până zice „Tatăl nostru”? Sau să nu se ducă Duminica la biserică? Sau să audă c-a înjurat sau a fumat sau a furat ceva? Că nu-l vedeai pe el cu acestea în veac, dar dacă te-a prins, ferească Dumnezeu!

El a fost în casă sfeşnic. El a fost stăpân pe noi.

Când vă treziţi dimineaţa, să nu vă apucaţi de treabă întâi, că sunteţi batjocoriţi de satana! Ci să ziceţi: „Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!” Slăveşte-l pe Dumnezeu, că apoi ai să ai spor la muncă în ziua aceea. Ţi-ajută Dumnezeu, îţi întăreşti şi mintea şi braţele ca să lucrezi cu spor, să te păzească de primejdii, de fulgere, de tunete, de accidente, de orice. Roagă-te lui Dumnezeu şi porneşte la muncă cu toată inima. Dar întâi roagă-te Lui şi ai să vezi cu cât spor mergi în ziua aceea.

Aşa-i, fraţilor. Şi pe copii puneţi-i întâi să se roage.

Că dacă cresc sălbatici, nişte bestii, o să păţiţi cum a păţit Eli preotul. Veţi fi gâtuiţi şi omorâţi de dânşii. Şi chiar dacă nu veţi fi omorâţi, veţi fi amărâţi până la ultima suflare de copiii voştri şi veţi suferi din cauza lor şi veţi intra în mormânt cu mult înainte de a veni vremea.

Pentru că în familia unde este tulburare, necredinţă şi neascultare, nu-i viaţă.

“Ne vorbeşte Părintele Cleopa” – Volumul 3, prin osteneala Prea Cuviosului Archimandrit Ioanichie Bălan