”Copilăria Regală”, redată într-o expoziție

0
416

Expoziția de la Palatul Buckingham va oferi o scurtă retrospectivă printre cutiile cu jucării și garderobele care au aparținut generațiilor de copii ai Casei Regale.

Copilaria 4Vechile jucării ale Reginei, printre care doi prețioși cai-balansoar, păpuși pariziene în veșminte haute-couture și micuțul cărucior de răchită cu care s-a jucat la vârsta de doi ani urmează a fi etalate la expoziţie.

Aceste exponate sunt dovada vie că nu s-a făcut nici un rabat de la cheltuială pentru răsfățul prințesei „Lilibet”, cum o striga familia și a surioarei sale, Margaret. În ceea ce privește jucăriile ieftine, precum jocul de popice Knockemdown Ninepins, un joc popular de popice de lemn din anul 1920 și un set de ceșcuțe roz de ceai în formă de iepurași, căsuţa pentru copii a viitoarei Regini, toate erau extravagante în sine.

copilaria 5Căsuța cu acoperiș de stuf în miniatură Y Bwthyn Bach sau Little House (Căsuța), ce i-a fost oferită micuței prințese la 6 ani de către oamenii din Ţara Galilor în 1932 a fost construită la cerința Casei Regale și se mândrește cu iluminat electric și apă curentă. Folosită încă de către tinerii princiari, micuța bucătărie va fi recreată pentru expoziția care se va desfășura în perioada 26 iulie-28 septembrie.

copilaria 3Anna Reynolds de la Colecția Regală, custodele expoziției a declarat: „Pornind de la mult iubitele păpuși până la caii-balansoar, moriști și articole de îmbrăcăminte, vizitatorii palatului din această vară vor vedea peste 100 de exponate care datează de mai bine de 250 de ani de copilărie regală, multe dintre ele etalate pentru prima dată”.

Printre cele mai spectaculoase exponate se numără cristelnița argintată în formă de crin, comandată de Regina Victoria pentru creștinarea primei sale fiice, Prințesa Victoria, în 1841 și care a fost folosită de atunci la aproape toate botezurile de la Curtea Regală, inclusiv la cel al ultimului venit pe lume, Prințul George, în luna octombrie.

copilaria 2Va mai putea fi admirată la expoziție și mantia de botez a Prințului George, din mătase satinată și dantelă, replică a celei originale comandată de Regina Victoria.

În timp ce George a fost de curând fotografiat într-un pulover confortabil personalizat, expoziția cuprinde cele mai oficiale ținute purtate de strămoșii săi. Ca de exemplu: „costumul de plimbare” din catifea pe care George V era obligat să-l îmbrace, și costumul de marinar pe care tatăl său, Ducele de Cambridge l-a purtat la nunta Prințului Andrew în 1986.

O pereche de pantofiori din catifea aparținând Prințului Albert Edward, fiul cel mare al Reginei Victoria, poartă o inscripție pe tălpi care dezvăluie că au fost purtați de viitorul Edward VII la vârsta de opt luni.

copilaria 1În 1763, o morișcă din argint i-a fost dăruită, pe când era copilaș, viitorului George IV de către guvernanta sa și cu care s-a jucat mai târziu, Regina Victoria.

Expoziția va reuni cadouri de familie și oficiale deținute de colecția regală pentru copii, precum și fotografii și filmulețe nemaivăzute anterior.

Gama de jucării variează de la fierăstrae până la trenulețe. Printre antichităţi se regăseşte o căsuță de păpuși creată de un tâmplar de pe iahtul regal pentru fetele lui George III și păpuși confecționate de tânăra Victoria, inspirate din personajele pe care le-a văzut la balet sau la operă.

Sursa: theguardian.com 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here