Copilul face ce faci tu. Fii un model pentru copilul tau!

0
580

scaun-auto-bebelusCopilul tău se uită la tine pentru a afla cum să se comporte în societate, tu eşti modelul lui, aşa că foloseşte propriul tău comportament pentru a-l ghida – de multe ori este mai important ceea ce vede la tine decât ceea ce îi spui. Oferă-i copilului un exemplu de comportament folosind conduita ta ca model!

Copilul face ce faci tu

Dacă doreşti să spună copilul tău “te rog” atunci foloseşte cuvântul cât mai des în exprimările tale, iar dacă nu doreşti ca acesta să vorbească răstit şi să ridice vocea, încearcă să vorbeşti pe un ton cât mai normal fără a ridica vocea.

Arată-i copilului tău ce simţi

Spune-i sincer cum te afectează comportamentul lui, acest lucru îl va face să simtă şi el acelaşi lucru, ca într-o oglindă. Acest lucru se numeşte empatie. Pe la vârsta de 3 ani copilul arată reala empatie, aşa că ar fi bine să spui, “Mă supăr pentru că este prea multă gălăgie. Nu pot vorbi la telefon.” Când începi propoziţia cu “eu”, îi dai copilului şansa să vadă lucrurile din perspectiva ta.

Recunoaşte-i bunul comportament

Acest lucru înseamnă ca atunci când copilul tău se comportă cum ai vrea tu, poţi să-i recunoşti meritele. De exemplu: “Te joci aşa frumos, îmi place că ţii toate jucăriile pe masă.” Acest lucru funcţionează mai bine decât să-l cerţi când acestea vor ajunge pe jos.

Coboară-te la nivelul copilului tău

Să te apleci sau să îngenunchezi când vorbeşti cu copilul tău duce la o comunicare mai bună deoarece are impresia că poţi să simţi sau să gândeşti că şi ei, de asemenea pot să se concentreze mai bine pe ceea ce îi spui sau îi ceri. Dacă faci acest gest eşti mai aproape de copilul tău şi îi vei capta atenţia mai uşor.

“Te-am auzit!”

Ascultarea activă reprezintă un alt mod de a-l ajuta pe copilul tău să facă faţă emoţiilor lui, deoarece are tendinţa să devină frustrat, în special dacă nu se poate exprima destul de bine verbal. Când îi repeţi ceea ce crezi că simte, acest lucru îl ajută să nu fie tensionat, îl face să se simtă respectat şi confortabil, evitând potenţialele răbufniri temperamentale.

Păstrează promisiunile

Când respecţi promisiunile, bune sau rele, copilul tău învaţă să aibă încredere şi să te respecte. Deci, atunci când promiţi că mergi cu el la o plimbare după ce acesta îşi strânge jucăriile, asigură-te că ai pantofii la îndemână, dacă spui că părăseşti biblioteca dacă nu se opreşte din fugă, fii pregătită să pleci imediat, nu este nevoie să amâni astfel de decizii – cu cât aplici mai repede ceea ce spui cu atât este mai bine. Aceste lucruri îl fac pe copilul tău să se simtă în siguranţă, deoarece creezi un mediu coerent şi previzibil.

Redu tentaţiile

Copiilor le este greu să-şi amintească să nu pună mâna pe ce nu trebuie, de exemplu ochelarii tăi par foarte interesanţi să se joace cu ei. Redu şansa de a avea la îndemână lucrurile cu care nu au voie să se joace, sau cele costisitoare, punându-le astfel încât să nu fie la îndemână.

Gândeşte-te logic

Înainte de a te implica în orice face copilul tău – spunând “nu” sau “stop” – întreabă-te dacă merită cu adevărat. Prin păstrarea unor instrucţiuni, solicitări şi a comentariilor negative la un nivel minim, vei crea cât mai puţine confilcte sau sentimente rele cu putinţă. Regulile sunt importante, dar foloseşte-le doar atunci când este nevoie.

Câştigul: fii puternic

Copii nu vor să fie enervanţi, prin acordarea unor premii doar pentru a se comportă urat nu faci decât să îi faci să ceară mai mult folosind aceeaşi metodă. “Nu” înseamnă “nu” şi nu “poate”, încearcă să spui asta doar dacă vorbeşti serios, deoarece dacă spui “nu” copilului şi apoi cedezi, el va înţelege că poate obţine ce vrea printr-un comportament urât.

Păstrează lucrurile simple şi pozitive

Dacă poţi da instrucţiuni simple în termini simpli, copilul tău va şti ce aştepţi de la el: “Te rog ţine-mă de mână când trecem stradă.” Spunând lucrurile într-un mod pozitiv, copilul va învăţa să gândească într-o direcţie bună, de exemplu: “Te rog închide poarta” este mai bine să spui decât “Nu lasă poartă deschisă.”

Responsabilitate şi consecinţe

Pe măsură ce copiii cresc poţi să le dai mai multă responsabilitate în legătură cu comportamentul lor, de asemenea să suporte consecinţe pentru comportamentul lor. Nu trebuie să fii omul rău tot timpul, de exemplu: dacă copilul tău a uitat să-şi pună pachetul cu mâncare în ghiozdan, nu va mânca la prânz şi va fi flămând, va învăţa din acest lucru. De multe ori faci prea multe pentru copilul tău şi nu îl laşi să înveţe singur din greşeli. De multe ori va fi nevoie să dai pedepse pentru un comportament inacceptabil, dar înainte trebuie să-i explici ce consecinţe va avea un anumit comportament sau o anumită faptă.

Spune o dată şi aplică

Este surprinzător cât de mult ascultă copilul deşi nu are maturitatea necesară. Sâcâiala şi critica este plictisitoare şi nu funcţionează, de acceea în aceste situaţii copilul nu te va asculta şi pentru tine acest lucru va fi supărător. În astfel de situaţii, spune-i că-i acorzi o ultimă şansă să coopereze, amintindu-i consecinţele pentru lipsa de cooperare şi apoi începe să numeri până la trei.

Fă-ţi copilul să se simtă important

Copiilor le place să poată contribui la anumite lucruri în casă, poţi face acest lucru dându-i anumite treburi simple pe care le poate face singur pentru a ajuta în casă. Acest lucru îl va face să se simtă important deoarece poate să ajute. Chiar dacă prima dată nu a făcut treaba, pe care i-ai dat-o perfect, cu timpul va reuşi. Acest lucru îl va face responsabil şi îi va ridică moralul şi te va ajuta şi pe tine.

Pregăteşte-te pentru situaţii dificile. Sunt momente în care având grijă de copil şi făcând lucrurile pe care trebuie să le faci în casă apar dificultăţi, poţi să le eviţi dacă îţi faci un plan luând în considerare nevoile copilului. Spune-i de ce trebuie să te ajute la anumite treburi şi spune-i înainte cu 5 minute ce activitate urmează să faceţi, acest lucru îl va pregăti pentru ceea ce vrei să facă.

Menţine-ţi simţul umorului.Un alt mod de a evita posibilele conflicte şi tensiuni este folosirea umorului. Poţi să pretinzi că eşti un monstru sau să faci zgomote de animale, dar râzând de ceea ce face copilul tău nu ajută. Copilul se simte rănit de acest lucru. Umorul care vă face pe amândoi să râdeti este cel mai bun.

Sursa: utilecopii.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here