Copilul tău sforăie? 10 semne că sforăitul copilului este o problemă

0
605

Se ştie că între 8 şi 12% din copii sforăie în timpul nopţii. Acest tip de sforăit este unul obişnuit. De asemenea, se ştie, că între 3 şi 5% din copii suferă de apnee de somn, o afecţiune care la copii poate influenţa negativ creşterea, dezvoltarea emoţională şi sănătatea inimii. Când ar trebuie să ne îngrijoreze sforăitul copilului?

sforait„Huffington Post“ a oferit câteva informaţii despre cât de periculos poate deveni sforăitul copilului sau, mai precis, când ar trebui să ne îngrijoreze sforăitul lui.

Transpiraţii nocturne frecvente. Acestea sunt din cauza hiperactivităţii sistemului nervos simpatic (răspunsul organismului de „luptă sau fugi“) din timpul somnului, declanşat de o cantitate insuficientă de oxigen şi de eforturile de a respira având căile respiratorii blocate.

Mişcări spre interior ale coastelor în timpul respiraţiei. La fel ca la punctul anterior, acest lucru este declanşat de efortul de a respira având căile respiratorii limitate sau blocate.

Poziţii neobişnuite în timpul somnului. Extensia hiperactivă a gâtului este ceva des întâlnit la copiii care suferă de apnee. Această poziţie ciudată ajută la menţinerea căilor aeriene deschise.

Dureri de cap matinale. Acestea sunt din cauza nivelului scăzut de oxigen şi de tensiunea sanguină mare din timpul somnului.

Urinarea nocturnă cronică. Câteva studii au demonstrat că o incidenţă crescută de episoade apneice se întâlneşte la copiii care udă patul. Într-un studiu recent, 42% din grupul de copii trataţi pentru apnee de somn, udau frecvent patul noaptea. După tratament, 66% din aceşti copii au demonstrat îmbunătăţiri semnificative ale acestei situaţii.

Hiperactivitatea şi neatenţia la şcoală. Copii care suferă de apnee de somn sunt frecvent diagnosticaţi greşit cu ADHD. O evaluare îndelungată, inclusiv vorbitul despre sforăit, poate, în anumite cazuri, evita medicamentele inutile în cazul lor, dar care se folosesc pentru tratamentul ADHD.

Somnambulism  frecvent şi terori nocturne. Apneea de somn poate cauza somnambulism şi terori nocturne. De fapt, un studiu efectual la Universitatea Stanford din SUA a descoperit că mulţi dintre copii somnambuli au scăpat de această problemă după ce au fost trataţi de apnee de somn.

Hipertensiune pediatrică. Toţi copii cu hipertensiune ar trebui evaluaţi cu grijă pentru a se identifica dacă suferă şi de apnee de somn.

Sindromul Down. Între 40 şi 70% din toţi copiii care suferă de Sindrom Down suferă şi de apnee de somn. Netratată, această afecţiune le poate afecta foarte grav sănătatea şi dezvoltarea mintală.

Obezitatea. Studii recente au demonstrat că 30% din copiii obezi pot avea şi apnee de somn. Lăsată netratată, apneea de somn asociată obezităţii poate creşte riscurile (deja foarte mari) de hipertensiune, de rezistenţă la insulină şi de tulburări metabolice asociate. De asemenea, apneea va împiedica şi pierderea kilogramelor în plus.

Apneea de somn este un fapt din ce în ce mai obişnuit, dar la copii se poate trata foarte uşor. Lăsată netratată, apneea poate avea nenumărate efecte secundare nedorite asupra sănătăţii şi dezvoltării copilului. În cazul în care copilul tău suferă de sforăit cronic sau prezintă unul dintre simptomele prezentate mai sus, nu întârzia şi consultă medicul pediatru, ne sfătuieşte „Huffington Post“.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here