Importanţa recoltării ţesutului de cordon ombilical

0
197
Cordonul ombilicalCe este ţesutul de cordon ombilical?

Cordonul ombilical reprezintă atât sursa celor mai tinere celule stem mezenchimale, cât şi una dintre cele mai bogate surse de celule stem mezenchimale, comparativ cu măduva osoasă, ţesutul adipos sau structurile dentare. Odată prezervate sub formă criogenată, celule stem mezenchimale din cordonul ombilical îşi păstrează toate calităţile iniţiale, fără a se maturiza odată cu trecerea timpului şi fără a fi afectate de factori de mediu, boli sau unele tratamente.

Recoltarea ţesutului de cordon ombilical se realizează după naşterea copilului şi eliminarea placentei din uter. Ea o procedură simplă, fără niciun risc pentru mamă sau nou născut.

Proprietatea celulelor stem mezenchimale de a regla sistemul imunitar şi reacţiile imunologice ale organismului în diverse afecţiuni, deschid posibilităţi de aplicare terapeutică a acestora în domeniul imunoterapiei celulare pentru bolile autoimune, bolile inflamatorii cronice sau pentru tratarea complicaţiilor imunologice asociate transplantelor de organe şi ţesuturi de la donatori.

 De ce să recoltezi celule stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale oferă avantajul diversificării gamei de afecţiuni care pot fi tratate prin transplant de celule stem.

În prezent se evaluează posibilitatea de aplicare terapeutică a celulelor stem mezenchimale în scopul regenerării ţesutului hepatic; pancreatic, cardiac, cartilaginos, osos, nervos, afectate datorită unor boli precum: ciroză, diabet zaharat de tip 1, cardiomiopatii, osteoartrite; fracturi osoase, scleroză multiplă, accident vascular cerebral sau arsuri severe. Momentan, pentru toate aceste boli administrarea celulelor stem mezenchimale este considerată încă un tratament experimental, în curs de evaluare în cadrul cercetărilor de laborator şi a studiilor clinice în derulare.

 Avantajele recoltării în tandem:

Sânge placentar şi cordon ombilical Recoltarea în tandem a sângelui placentar şi a ţesutului de cordon ombilical prezintă următoarele beneficii:

  • Extinderea diversificării posibilităţilor de utilizare terapeutică a grefelor de celule stem.
  • Asigură creşterea şanselor de reuşită a transplantului de celule stem şi diminuarea posibilelor complicaţii imunologice asociate transplantului.
  • Asocierea celulelor stem mezenchimale poate asigura o creştere a eficienţei tehnicilor de multiplicare in vitro a celulelor stem hematopoietice din sângele placentar.
 Medicina evoluează, dar e important să-i ţinem pasul!

 Pentru mai multe informaţii vă invitam să accesaţi site-ul: www.cordcenter.ro.

 Săptâmâna medicală Nr. 144 ,  30 noiembrie -13 decembrie 2011

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here