Coriandru – Condimentele și rolul lor terapeutic

0
157

coriandrulCoriandrul și acțiunile sale benefice – Aromă inconfundabilă, proprietăți terapeutice, componente bioactive – Recomandări și administrare – Istorie și curiozități

CORIANDRU
Coriandrum sativum

Coriandrul este o plantă anuală, cu tulpini rămuroase, ce pot atinge înălțimi de 75 cm. Frunzele bazale sunt late și trilobate, iar cele superioare sunt fin divizate.

Este un condiment folosit pentru a oferi aromă preparatelor din pește, cârnaților, cărnurilor, supelor, salatelor, mâncărurilor de legume. Se poate adăuga în coca pentru pâine, biscuiți, plăcinte, tarte, turtă dulce, în marinată și în multe alte mâncăruri. Se pune în varza crudă sau murată. Pentru fursecuri și alte prăjituri se folosește, de regulă, coriandru măcinat. Frunzele proaspete sunt nelipsite în bucătăria indiană, mexicană, arabă și chineză, fiind folosite precum cele de pătrunjel. Planta este un ingredient de bază al pudrei indiene de curry. Semințele se numără printre ingredientele din care se fabrică unele lichioruri. Ca orice plată aromatică verde se va adăuga în mâncare către finalul procesului de preparare termică pentru a-și menține aromele intacte.

Principii active

În Sfânta Scriptură s-a spus despre el: „Iar mana era albă ca sămânța de coriandru, iar la gust ca turta cu miere” (Exod 16, 31). Este o plantă de la care se folosește totul – frunze, semințe, rădăcină. Principalele principii active pe care le conține sunt: ulei eteric, uleiuri grase, taninuri, cumarine, flavonoide, proteine. Semințele (fructele) conțin și multe vitamine (B1, B2, C, P, caroten) și săruri minerale.

Acțiune farmacologică

Frunzele proaspete de coriandru au rol detoxifiant, fiind cunoscut faptul că ele ajută la eliminarea metalelor grele din organism. Problema lor este mirosul, asemănător cu cel al ploșnițelor, de aceea este un condiment pe care nu toată lumea îl agreează. Efectele terapeutice ale semințelor sunt complexe, ele tratând de o manieră benefică problemele gastrointestinale. Stimulează motilitatea intestinală, eliminând flatulența și liniștind stomacul. Mai mult, semințele relaxează musculatura intestinală și contribuie la digestie. Așadar, semințele de coriandru au acțiune spasmolitică, carminativă și stomahică.

Pentru probleme digestive preparați un ceai din 1-2 lingurițe de semințe la 250 ml de apă fierbinte. Lăsați 10 minute la infuzat, filtrați și serviți. Puteți combina și cu chimen și nucșoară pentru același scop.

Coriandrul scade nivelul colesterolului și al zahărului din sânge. Această plantă protejează celulele. Are acțiune bactericidă și fungicidă prin puterea uleiului eteric care distruge un număr mare de bacterii – Escherichia coli, salmonella, stafilococi, Staphylococcus aureus meticilino-rezistent – și de ciuperci – Candida albicans. Coriandrul are acțiune tonică și sedativă asupra sistemului nervos. În Orientul Îndepărtat se folosește chiar ca afrodiziac. Este recomandat în caz de anorexie, dispepsie digestivă, meteorism, dureri abdominale. Este antihelmintic bun, un gram de pulbere de coriandru diluată într-un strop de alcool elimină paraziții intestinali.

Coriandrul intră în compoziția ceaiurilor pentru ameliorarea durerilor și spasmelor date de colici. De asemenea, este adăugat cu alte plante pentru obținerea ceaiului gastric și a celui tonic aperitiv.
Cataplasmele cu suc sau plantă zdrobită se aplică în caz de eczeme, dermatoze, urticarii, arsuri, dureri reumatismale. Cataplasmele cu frunze previn bolile de ochi.
Câteva picături de ulei esențial contribuie la stimularea memoriei.

Coriandrul – Origine și curiozități

Coriandrul este de origine din Orientul Mijlociu. S-a răspândit rapid din Mediterana către Europa Centrală. În România este cultivată cu precădere în sud și sud-est, rezistă la temperaturi scăzute, dar nu suportă excesul de umiditate, vânturile calde și uscate.
Ca o curiozitate, din uleiul volatil de coriandru se separă esențe cu miros de lăcrămioare (linalol), trandafir (geraniol), lămâie (citral), violetă (metilionină).

Te invit să afli cum putem îngriji plantele de pe balcon sau din grădină contra bolilor, cu ajutorul soluțiilor preparate în casă, citind articolul
Tratamente pentru îngrijirea plantelor contra bolilor.
De asemenea, te-ar putea interesa și cât de benefice sunt prunele pentru sănătate – Prunele – Oferta generoasă a toamnei.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here