Ştiaţi că? Crăciuniţa a fost denumită după un ambasador

0
348

CrăciuniţaOriginară din Mexic, unde se poate vedea peste tot, crăciuniţa este astăzi cunoscută în întreaga lume că floarea sărbătorilor de Crăciun.

La începutul secolului al XIX-lea, Joel Poinsett, pe atunci ambasador al Americii în Mexic, a adus floarea în SUA, motiv pentru care i se mai spune şi poinsettia.

Crăciuniţa este cunoscută ca fiind singura plantă din lume care îşi schimbă culoarea frunzelor în roşu, roz, galben sau crem. Ea ia aspect de floare şi acest lucru se întâmplă întotdeauna în preajma Crăciunului.

O veche legenda mexicană povesteşte că demult, după ce spaniolii au reuşit să-i creştineze pe mexicani, un copil sărac dorea să-i ofere lui Iisus Christos un dar.

Copilul ştia că orice dar, oricât de modest, dacă este oferit din inimă, cu dragoste şi credinţa este bine primit de Dumnezeu. Şi, cum nu avea bani, băiatul a cules de pe drum un buchet de flori şi l-a dus la biserică.

În ziua de Crăciun, plantele au înflorit arătând ochilor nişte buchete superbe, de flori roşii. Martorii evenimentului, credincioşii aflaţi atunci în biserică, au crezut că acesta este miracolul sărbătorii de Crăciun şi au numit planta crăciuniţa sau steaua Crăciunului.

În SUA, 12 decembrie este declarată Ziua Craciunitei. În fiecare an, în prejma sărbătorilor Crăciunului, vânzările cresc până la 250 de milioane de dolari fiind planta cea mai bine vândută de Crăciun.

Iată un cadou viu, gingaş, un ghiveci cu o crăciuniţa, pe care îl puteţi oferi în ziua de Crăciun. Este un cadou potrivit pentru iubitorii de flori sau celor care încă nu au plante în casă, deoarece crăciuniţa nu este pretenţioasă şi nu cere prea mare efort din partea proprietarului. (ziare.com)

Sfaturi pentru ingrijirea florii

Crăciuniţa albă (Poinsettia pulcherrima) este varianta albă a cunoscutei Craciunite. Mai este cunoscută sub numele de Steaua Crăciunului. Crăciuniţa albă are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completă pe zi, după 1 octombrie şi până la 1 decembrie pentru a te bucuria de culorile sale speciale în zilele de Crăciun.

Crăciuniţa este un arbust cu flori mici, sub forma unor butoni. Ceea ce este considerat în mod eronat a fi floarea, sunt de fapt frunze modificate care în perioada înfloririi se colorează intens în roşu, roz său alb. Perioada de colorare este exact în decembrie-ianuarie astfel că acesta simpatică planta a devenit unul din simbolurile iubite ale Crăciunului.

Crăciuniţa nu este deosebit de pretenţioasă la udare.

Ea este mai sensibilă la mişcări sau mutări decât la lipsa apei. Poate rezista câteva zile fără a fi udată; nu se va ofili decât atunci când nu este udată mai multe zile la rând. Este recomandat să uzi Crăciuniţa albă în fiecare zi cu o cantitate mică de apă; nu se udă plantă în farfurioară, pentru că umezeala stătută în ghiveci va ofili plantă.

Temperatura pe perioada iernii trebuie să fie de minim 15 grade. Dacă o ţii planta pe balcon, este indicat să o aduci în casă. Planta trebuie tunsă primăvara pentru a nu deveni prea frunzoasă. Este bine să o tunzi scurtând lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei. În timpul primăverii şi verii, este bine că planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit. După trecerea perioadei de înflorire, Crăciuniţa albă are nevoie de o perioadă de repaus de cel puţin două luni, timp în care se vor rări udările şi se vor suspenda fertilizările.

De aceeaşi îngrijire are nevoie şi Crăciuniţa cu frunze roşii. Plantă este dependentă de lumină care îi reglează culoarea şi ritmul de creştere. Spre deosebire de Crăciuniţa cu frunze roşii, Crăciuniţa albă are nevoie de foarte multă lumină în perioada decembrie-ianuarie. Dacă nu are suficientă lumină naturală frunzele albe, atât d efrumoase vor căpăta o tentă verde sau se vor îngălbeni.

Crăciuniţa albă

Când cumperi o Crăciuniţa, în general, şi o Crăciuniţa albă, în special, trebuie că acestea să aibă florile mici, galben-verzui la funzele superioare. Nu trebuie să fie nici înflorite complet, dar nici trecute.

Crăciuniţa albă este atât de sensibilă la lumina încât funzele se pot păta chiar şi de la lumina artificială din casă. Trebuie respectat dacă ritmul celor 12 ore de întuneric. O soluţie este să o acoperi cu o cutie de carton bine învelită în folie de staniol pentru întuneric complet, de la ora opt seara până dimineaţă, în fiecare zi, în perioada noiembrie decembrie. (casa-gradina.ro)

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here