Crăciunul în lume. Cum petrec sărbătorile alte popoare

0
605
Crăciunul în lumeLocuitorii din țările calde petrec Crăciunul la plajă și împodobesc pomișori exotici, în Cehia, femeile urmează ritualuri de măritiș.

In Franța, Crăciunul este asemănător cu sărbătoarea lui Moș Nicolae, scrie businessinsider.com.

În Austria 

– decembrie este luna momentelor festive, dar și a sperieturilor. Tinerii merg pe străzi îmbrăcați precum Krampus, un demon cu coarne, care vine alături de Nikolaus, o versiune a lui Moș Crăciun.

În Cehia

–  pe 4 decembrie, femeile pun o ramură de cireș în apă, iar dacă înflorește până în ziua de Crăciun, este semn că se vor mărita anul viitor.

În Franța

Copiii își pun pantofii în fața șemineului înainte să meargă la culcare și speră ca Pere Noel, Moșul francez, să le umple cu cadouri.

În Marea Britanie

Copiii își scriu scrisorile către Moș Crăciun și le aruncă în șemineu, sperând că vântul le va duce la Polul Nord. Dacă se face focul înainte ca scrisoarea să fie luată de curent, copiii trebuie să le rescrie.

În Danemarca

Familiile lasă afară un bol cu budincă de orez pentru elful Nisse; dacă el nu primește răsfățul, cadourile vor fi furate înainte să se trezească cei mici.

În Norvegia

Familiile își ascund măturile în Ajun, pentru ca vrăjitoarele să nu le fure și să le joace feste. Se crede că vrăjitoarele se plimbă prin văzduh în Ajun, alături de alte spirite malefice.

În Ucraina

Familiile ascund o figurină în formă de pânză de păianjen în brad; cine o găsește va avea noroc tot anul. Există acolo o legendă potrivit căreia o văduvă săracă a găsit un brad crescut în curtea ei, pe timpul verii, iar când a venit iarna, s-a întristat pentru că nu avea cu ce să îl împodobească. Legenda spune că un păianjen a țesut pânze delicate în jurul acestuia, iar dimineața Crăciunului, femeia s-a trezit cu pomul ornat.

În India

In loc de brad, locuitorii împodobesc un mango sau un bananier, iar unele persoane își decorează casa cu frunze de mango.

În  Mexic.

In unele provincii oamenii obișnuiesc să spargă farfurii în apropierea Anului Nou. Vesela se sparge lângă catedrale.

În Australia.

In ziua de Crăciun oamenii se distrează făcând surfing.

În Venezuela.

La Caracas, nu este permis să circuli cu mașina în ziua de Crăciun, așa că mulți locuitori, în special tinerii, aleg să meargă la biserică pe role.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here