Originea colindelor și obiceiurile italienilor de Crăciun

Crăciunul la italieni și originea colindelor 

0
102

Crăciunul la italieni și originea colindelor

Crăciunul la italieni -La noi nu este sărbătoare de Crăciun fără colindători, troiene de zăpadă, brad și cozonacii de Crăciun. La noi nu este bucurie de Crăciun, fără să dăruim din puținul nostru și celorlalți.  La noi nu este casă fără foc și nu sunt copii care să nu- și pregătească ghetuțele pentru că vine moș Nicolae. Nu este bucurie mai mare, decât Nașterea Mântuitorului și copiii sunt primii care se bucură de venirea lui Moș Crăciun. Dar oare cum arată sărbătoarea Crăciunului la italieni? Este diferită, sau este la fel ca a noastră? O să rămâneți surprinși, dar chiar este diferită. Deoarece tradițiile lor populare, sunt altele decât pe la noi.

cersipamantromanesc.ro- Crăciunul la italieni
cersipamantromanesc.ro- Crăciunul la italieni

Crăciunul la italieni -Primele imnuri închinate Sărbătorii Crăciunului și Nașterii Domnului Iisus Hristos, se crede că au fost scrise în secolul al cincilea. Sfântul Francisc a fost cel care a introdus în secolul al XIII-lea, ideea de colinde vesele, în spiritul Crăciunului care se cunosc așa cum sunt astăzi. Sf. Francisc a scris imnul de Crăciun “Psalmus în Nativitate”, în limba latină.

În scolele III și IV d.Chr., Biserica Creștină din Roma, a creștinat sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului Saturn

Crăciunul la italieni -Aceasta a fost o adevărată luptă dusă de creștini împotriva păgânătății. Biserica creștină se afla în competiție cu religiile populare păgâne și  cultele misterelor. De la mijlocul lunii decembrie până pe 1 Ianuarie, romanii sărbătoreau solsițiul de iarnă, aducând omagii zeilor păgâni.

Împăratul Aurelian a decretat în 25 decembrie, ziua solstițiului în calendarul iulian

Drept “natalis solis invicti”(“nașterea invincibilului Soare”), un festival dedicat zeului solar Mithras, în anul 274 d.Chr. Astfel prin decretarea datei de 25 Decembrie ca sărbătoarea Nașterii Domnului, creștinii din Roma au înlocuit sărbătoarea păgână cu cea creștină, conform sitului legestart.ro

Sărbătorile de iarnă ale italienilor

Crăciunul la italieni, în țara unde sărbătorile sunt diferite față de ortodocși, găsim tradițiile pastorale, riturile culturale tradiționale și influențe din nordul Europei.

Sărbătorea Imaculatei Concepţii, la 8 decembrie, este sărbătorită prima în  festivităţile de iarnă din Italia. Sărbătoarea a fost instituită de Papa Sixtus IV în 1476 şi a fost declarată dogmă de catre Papa Pius IX în 1854 intitulată Ineffabilis Deus.

Acum se împodobește bradul de Crăciun și fiecare catolic așează în casă, ieslea Nașterii Domnului, care reconstituie Nașterea Mântuitorului lumii. Cele mai cunoscute şi căutate “iesle” sunt realizate la Napoli şi expuse spre vânzare pe strada San Gregorio Armeno, conform sitului legestart.ro.

La italieni este cunoscută zicala “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” /”Petrece Crăciunul în familie, iar Paştele cu cine vrei”. Ajunul lui Babo  Natale (Moș Crăciun), este foarte important, ca și Crăciunul. În seara Ajunului, mi-a fost dat să văd cum italienii se adună cu mic cu mare, la o masă bogată, la care se mănâncă foarte multe preparate din pește. Și bineînțeles nu lipsește lasagna, care este mâncarea de festin a Crăciunului. La italieni sărbătorile de Crăciun sunt foarte tăcute, fără muzică, adunându-se  toate rudele să serbeze. Bineînțeles, în ziua de Crăciun ei merg la Messa– Liturghia de Crăciun.

Bucatele de Crăciun la mesele italienilor

cersipamantromanesc.ro- Crăciunul la italieni
Babbo Natalecersipamantromanesc.ro- Crăciunul la italieni

Crăciunul la italieni -La italieni se mănâncă de Crăciun pește, dar și carne de porc, însă în cantități mici. La ei sunt foarte populare fructele de mare, gătite cu paste. Sau scoicile asezonate cu salate de ruccola și lămâie. Am mai văzut ca o mâncare unică mâncarea din melci, după ce în prealabil au fost spălați de zeci de ori.

De la masa Crăciunului, sunt  nelipsite  dulciurile. Biscuiții șprițați se dau cadou la bunicile mai în vârstă, sau Panettone- cozonacul tradițional, care este deliciul Crăciunului. Ca un dulce  inedit este și  “il torrone”, un preparat din ciocolată cu alune sau migdale. Și multe din italiencele care sunt iubitoare de familie, duc în dar an de an la rude, floarea -Steaua Crăciunului. Pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă, italienii pun pe masă fructe uscate în panere- smochine, portocale, migdale, prune.

Legenda Beffanei, sau Boboteaza în Italia

Crăciunul la italieni -Beffana sau Boboteaza, este sărbătoarea din ziua a 12-a a Crăciunului, în care preînchipuie momentul în care magii i-au adus daruri lui Iisus. Legenda spune că La Beffana este o vrăjitoare bună, la care cei trei magi s-au oprit să o întrebe  în ce direcție ar trebui să meargă pentru a ajunge la Betleem. Și au invitat-o să li se alăture, conform sitului legestart.ro. Vrăjitoarea i-a refuzat și noaptea a văzut o lumină puternică care a făcut-o să îi pară rău. Așa că a adunat mai multe jucării a copiilor ei plecați de pe această lume și a plecat în căutarea magilor. Dar ea nu a reușit să îi găsească, cum nu a găsit nici ieslea lui Iius. Așa că în fiecare an ea se străduie să dea de urma lui Iisus și duce cadouri copiilor cuminți. Le mai duce și bucăți de cărbune dulce – o bomboană – copiilor care sunt obraznici.

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here