Crampele musculare

0
90

crampe musculareUneori, ceva atât de simplu cum ar fi căldura sau masajul poate să rezolve crampele musculare. Odată finalizată agonia, este important să porniţi o campanie anticrampe. Probabi că organismul dumneavoastră are nevoie de potasiu, magneziu şi calciu – trioul de minerale care ajută la buna funcţionare a nervilor şi muşchilor. (Aveţi suficient potasiu atunci când consumaţi fructe şi legume, dar s-ar putea să aveţi un deficit dacă urmaţi o dietă bogată în proteine.) De asemenea, trebuie să beţi multă apă şi să faceţi exerciţii fizice în mod regulat.

Ce este în neregulă

Câteodată, crampele apar în timpul antrenamentului. Dar pot apărea şi atunci când o parte a corpului a fost ne­mişcată un timp îndelungat -să spunem, de exemplu, ţinând un pix sau o pensulă. In oricare dintre cazuri, crampele sunt provocate de uzura excesivă a muşchilor, deshidratare, stres sau oboseală. Dar dacă suferiţi de crampe la gambe în timpul somnului sau dacă un muşchi se blochează în mod regulat fără vreun motiv aparent, cauza principală este un semnal greşit din partea sistemului nervos care îi cere muşchiulu; să se contracte. Deseori, problema este legată de un dezechilibru al nivelului de potasiu sau sodiu.

Aplicaţi căldură

-Pentru a relaxa muşchiul şi a îmbunătăţi circulaţia în ţesutul afectat aplicaţi local o pernă electrică sau o cârpă caldă. Setaţi perna pe ni­vel scăzut, aplicaţi timp de 20 de minute, apoi faceţi o pauză de cel puţin 20 de minute înainte de a repeta.

-Faceţi un duş lung, cu apă caldă sau o baie în cadă. Pentru a ame -Hora durerea, adăugaţi o jumătate de cană de săruri Epsom. Mag-neziul conţinut în aceste săruri favorizează relaxarea musculară.

 Apăsaţi pentru a elimina durerea

-Aplicaţi presiune cu degetul mare, cu podul palmei sau cu pumnul uşor strâns pe zona respectivă, menţineţi aşa timp de 10 secunde, apoi faceţi pauză 10 secunde, după care apăsaţi din nou. Ar trebui să sim­ţiţi puţin disconfort, dar nu o durere de nesuportat. După câteva re­petări, durerea ar trebui să înceapă să scadă în intensitate.

 Frecţionați

-Amestecaţi o parte ulei de perişor (Pyrola minor) (care poate fi gă -sit în farmacii sau la furnizorii de uleiuri esenţiale) cu patru părţi de ulei vegetal şi masaţi zona crampei. Acest ulei conţine salicilat de metil (înrudit cu aspinna), care ameliorează durerea şi îmbunătăţeşte fluxul sanguin. Puteţi să folosiţi acest amestec de mai multe ori pe zi, dar nu atunci când utilizaţi şi o pernă electrică – puteţi să vă ardeţi pielea. (Atenţie! Uleiul de perişor este foarte toxic pe cale orală.)

Prevenirea crampelor din timpul somnului

-Înainte de culcare, beţi un pahar cu apă tonică, care conţine chinină, un remediu foarte popular folosit pentru tratarea crampelorpicioarelor. Cercetările susţin folosirea chininei pentru tratarea crampelor din timpul nopţii, dar nu luaţi tablete de chinină, deoarece pot avea efecte secundare serioase cum ar fi senzaţia de zgomot de sonerie în urechi şi probleme de vedere.

-Pentru a preveni apariţia crampelor la nivelul gambelor pe timpul nopţii, încercaţi să nu dormiţi cu labele picioarelor în exten­sie. Nici nu este bine să vă înfăşuraţi prea bine în cearşafuri – acest lucru vă va face să vă îndoiţi degetele spre interior, cauzând crampe.

-Luaţi 250 mg de vitamina E pe zi pentru a preveni apariţia eram -pelor nocturne. Studiile sugerează că suplimentele de vitamina E sti­mulează circulaţia sângelui prin artere.

Fiţi atent cu mineralele

-Un deficit de mineralele cunoscute ca electroliţi – care includ potasiul, sodiul, calciul şi magneziul – poate să contribuie la apariţia cram­pelor. Probabil că nu aveţi nevoie de mai mult sodiu în dieta dumnea­voastră (sare), dar s-ar putea să aveţi nevoie de celelalte. Surse bune de magneziu sunt cerealele integrale, alunele şi leguminoasele. Puteţi ob­ţine potasiu din marea majoritate a fructelor şi legumelor, în special banane, portocale şi pepene galben. Iar lactatele vă oferă calciu.

-În cazul în care, deşi v-aţi modificat dieta, tot aveţi crampe, luaţi 500 mg de calciu şi 500 mg de magneziu de două ori pe zi, ceea ce înseamnă 1 000 mg din fiecare. Unele persoane care au crampe din cauza carenţei de magneziu obţin rezultate rapide cu ajutorul supli­mentelor. Nu luaţi magneziu fără calciu: cele doua minerale lucrează împreună.

-Dacă luaţi diuretice pentru scăderea tensiunii arteriale, necesitatea crescută de a urina s-ar putea să vă facă să pierdeţi potasiu. Rezultatul este o afecţiune numită hipocalcemie, care poate provoca oboseală, slăbiciune musculară şi crampe musculare. întrebaţi medicul dacă pu­teţi utiliza un medicament hipotensor care nu are efect diuretic.

Ar trebui să-mi sun medicul?

În general, crampele musculare sunt temporare şi nu provoacă pagube permanente. Dar contactaţi-vă medicul dacă spasmele sau crampele durează mai mult de o zi sau în cazul în care continuă să vă deranjeze chiar şi după ce aţi încercat toate aceste remedii. Dacă spasmul apare la nivelul zonei inferioare a spatelui sau al gâtului însoţit de o durere ce radiază în jos pe picior sau pe braţ, mergeţi la doctor. In final, dacă crampele abdominale apar în partea dreaptă jos, ar putea să fie un semn de apendicită.

Consumați apă

-Crampele musculare sunt deseori cauzate de deshidratare, aşa că dacă vă confruntaţi des cu astfel de probleme, beţi mai multă apă.

-Dacă aveţi tendinţa de a suferi crampe în timpul programului de exerciţii, beţi cel puţin două căni de apă cu două ore înainte de antrenament. Apoi faceţi pauză şi beţi 100 ml de apă la fiecare 10-20 de rcunute în timpul antrenamentului. Dacă transpiraţi mult, gândiţi-vă să luaţi o băutură energizantă pentru sport, care înlocuieşte sodiul pierdut, pe lângă alţi electroliţi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here