Cratere bizare descoperite în Siberia

0
210

În vara anului trecut descoperirea unor cratere gigantice în Siberia a atras atenția populației de pe întreg mapamondul, lansând diferite speculații conform cărora prăbușirea unor meteoriți  sau că activitatea unor civilizații din afara globului pământesc ar fi responsabile pentru producerea lor.

Oamenii de știință, însă, au cercetat și au demontat miturile care circulă în jurul crevaselor gigant.

După cum informează Live Science, în luna iulie 2014, păstorii de reni au descoperit un crater de 80 de metri, în  peninsula Yamal, situată nordul Rusiei. Câteva zile mai târziu, în aceeași lună, alte două cratere au fost descoperite în districtul Tazovsky și în peinsula Taymyr.

cratere1În prezent, imagini surprinse din satelit au arătat cel putin alte patru cratere,  la fel de mari, unul dintre ele fiind înconjurat de cel puțin 20 de mini-cratere, după cum titrează The Siberian Times.

„În prezent știm de existența a  șapte cratere în zona arctică”, a declarat  Vasili Bogoyavlensky, om de știință la Institutul de Cercetare a Gazelor din Moscova, pentru The Siberian Times. Cercetătorul a explicat că cinci dintre cratere sunt chiar în peninsula Yamal, unul în districtul autonom Yamal, iar unul este în partea de nord a regiunii Krasnoyarsk, în apropiere de peninsula Taimyr.

Potrivit imaginilor surprinse din satelit, două dintre cratere s-au trasnformat în lacuri. Unul dintre ele, denumit B2, situat la zece kilometri distanță de sudul câmpului de gaze naturale Bovanenkovo, din districtul autonom Yamalo-Nenets, este acum un lac mare înconjurat de mai mult de 20 de cratere mai mici, umplute cu apă.

Omul de știință Vasili Bogoyavlensky, este de părere că în zonă se află mult mai multe cratere de acest gen, de aceea, din motive de siguranță, a cerut o analiza ulterioară a craterelor din regiune.

cratere2Deși originea acestor cratere rămâne oarecum un mister, o serie de oameni de știință cred că s-au  format în urma unor explozii de gaz, de înaltă presiune, eliberate în atmosferă în urma topirii permafrostului, din cauza încălzirii climatice. „În opinia mea, cu siguranță, acest fenomen este strâns legat de încălzirea climatică și topirea permafrostului”, a declarat Vladimir Romanovsky,  geofizician Universitatea din Alaska Fairbanks.

Potrivit acestuia, gazele sub presiune, precum metan-în cea mai mare parte, dar și dioxid de carbon- există sub permafrost. Creșterea temperaturilor globale, a dus la dezghețarea și topirea permafrostului de la suprafață, formând astfel o depresiune. Pe măsură ce gazul se apropie de suprafață, solul se deformează creându-se un mic deal. În cele din urmă, gazul sub presiune erupe, formând un crater, a explicat cercetătorul.

În timp ce erupe metanul poate produce un mic incendiu. Locuitorii din apropiere de craterul din localitatea Antipayuta au raportat că au vazut un flash luminos în depărtare, în conformitate cu Siberian Times. Cum metanul s-a aprins este încă o necunoscută pentru cercetători.

cratere3Aceste cratere se formează numai în cazul în care temperatura este destul de caldă pentru a topi permafrostul. Potrivit lui Romanovsky „în cazul în care încălzirea continuă, vom vedea mai multe exemple ale acestui fenomen. Ele s-ar putea produce oriunde există o sursă de gaze naturale, inclisiv în Alaska sau nord-vestul Canadei.”

Sursă foto: The Siberian Times

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here