Creaturi bizare și înspăimântătoare din adâncuri – Galerie Foto

0
1570

Să descoperim unele dintre cele mai bizare și mai înspăimântătoare creaturi ale oceanului.

Hatchetfish – „Peştele-topor”

Puțin se știe despre hatchetfish (peştele-topor), un pește înspăimântător și mic care trăiește la mari adâncimi. Numele acestor creaturi „îmbufnate” derivă de la aspectul lor ascuțit și subțire.

peste topor 1Din punct de vedere anatomic, toracele acestui peşte de culoare argintie are formă de  lamă de topor. Denumirea sa este oarecum înșelătoare, deoarece măsoară de-abia cinci centimetri în lungime. Deși este chiar înfricoșător, hatchetfish este destul de greu de reperat.

peste topor 2Peştele-topor  marin este înzestrat cu proprietăți bioluminiscente, care îi permit să scape de atacatorii săi. Pot fi văzuți și admirați în oceanul Pacific, Indian și Atlantic, la o adâncime de cel puțin 50 de metri. 

Blobfish – „Peștele gelatină”

peste gelatinos 1Mai gelatinos decât budinca, apariția acestei curiozităţi a naturii a captivat atenția a milioane de oameni în ultimii anii. Datorită aripioarelor ce par din mucegai gelatinos, blobfish a fost declarat cel mai urât animal din lume în 2013. De ce o astfel de înfățișare flască? Pielea sa a devenit cu timpul aproape la fel de densă ca apa de pe fundul oceanului unde sălășluiește.

peste gelatinos 2V-ați înșela să credeți că lipsa de țesut muscular este un dezavantaj pentru el. Imaginați-vă o lume în care tot ce trebuie să faceți pentru a savura o masă delicioasă este să deschizi gura și să lași gravitatea să-și urmeze cursul. Pentru Blobfish, un astfel de vis dulce este o realitate de zi cu zi. Când este timpul să se ospăteze, lipsa de densitate a peștelui îl scutește să-și consume energia. Este de ajuns pur și simplu să deschidă gura și să îngurgiteze orice vietate care trece prin calea sa. Frumoasă viață!

Fangtooth – „Peștele cu colți”

peste cu colti 1Se zice despre această specie de pește că este echivalentul subacvatic al unui amenințător câine pitbull, dar cu inimă de aur. În ciuda aspectului său terifiant, peștele cu colți este incredibil de inofensiv, având și vederea slabă, iar atunci când vrea să vâneze trebuie literalmente să se ciocnească de pradă ca să o poată găsi.

peste cu colti 2Cel mai urât coșmar al unui ortodont, peștele cu colți are cei mai mari dinții dintre toate speciile de pești oceanici cu dimensiuni relativ egale. Mult noroc tuturor celor care doresc să vadă cu proprii lor ochii animalul cu gură ascuțită; creatura trăiește la o adâncime de 5000 de metri; aproximativ lungimea a 55 de terenuri de fotbal american, puse cap la cap.

Castravetele de mare

peste castravete 1Existența dăinuitoare a acestor echinoderme dezgustătoare este oarecum uimitoare. Lipsit de creier sau orice alt organ senzorial, castravetele de mare este dotat cu aceeași capacitate mentală ca și mâncarea de la care îi provine numele. Cu toate acestea, coloratul castravete constituie o parte esențială a ecosistemului oceanic, atât timp cât descompune grohotișul și reciclează toate substanțele nutritive care-i apar în cale.

peste castravete 2Spre deosebire de castraveții pe care îi folosim în salate și ca tratament petru ochi, castravetele de mare este incredibil de flexibil, datorită nivelului de colagen. De exemplu, în cazul în care castravetele de mare trebuie să se strecoare printr-o crăpătură minusculă, colagenul se va subția și castravetele de mare se va lichefia suficient ca să se infiltreze în locația dorită. Castraveții de mare se pot și auto-mutila prin contracția bruscă a mușchilor și prin expulzarea unora dintre organele interne, prin anus pentru a-și îndepărta prădătorii.

Rechinul Goblin – Rechinul „spiriduș”

Unii oameni de știință l-au categorisit drept o “fosilă vie”; rechinul goblin duce o existență relativ misterioasă în adâncurile oceanului. Singurul supraviețuitor al speciei de rechini vechi de 125 de milioane de ani, goblin-ul este cu adevărat unic … și urât. Dar, în afară de caracteristicile sale cele mai importante (ex: botul lung, turtit, maxilare proeminente și dinți în formă de gheară), goblin este aproape de neremarcat.

peste rechin 1Cei mai mulți oameni de știință speculează că în lumea subacvatică, rechinul goblin joacă rolul vecinului mai în vârstă. De ce? La fel ca și vecinul dumneavoastră de vis-a-vis, moliciunea generală a acestui rechin sugerează faptul că nu se prea deplasează, că nici măcar nu este nevoie ca să supraviețuiască. Puțin probabil să vezi vreodată un rechin „spiriduș”. Descoperiți în secolul al 19-lea, rechinii „spiriduș” sunt foarte rari și preferă să se izoleze în adâncuri, feriți de ochii lumii. De fapt, atunci când unul a fost adus la un acvariu din Japonia în urmă cu câțiva ani, a murit la scurt timp după.

Melcul limbă de Flamingo

Deși acest melc pare să aibă „cochilie”, de fapt  partea vibrantă nu este cochilia în sine, ci mai degrabă țesutul exterior al moluștii.

melcul 1Trăiește în apele Oceanului Atlantic și în Caraibe. Melcul limbă de flamingo se hrănește cu vietăți marine toxice și totuși, la fel ca Bruce Willis în “Supraviețuitorul”, nu pățește  nimic. De fapt, el are doar de câștigat. În timp ce-și mestecă hrana toxică, melcul viclean absoarbe tot acest venin și, spre ghinionul potențialilor săi atacatori, devine el însuși toxic. Aspectul său unic l-a făcut popular și a devenit “suvenir” acvatic pentru scufundători, care au contribuit și mai mult la statutul său de ciudățenie a naturii.

melcul 2Peștele pescar

Peștele pescar este, probabil, una dintre cele mai fascinante și mai bizare creaturi marine cunoscute de om. Recunoscut nu numai pentru tehnicile sale șirete de atac (ex: posedă o coloană vertebrală care-i crește propria masă cărnoasă strălucitoare, cu ajutorul căreia se strecoară după alte creaturi marine de pradă, pe care le va devora în cele din urmă), obiceiurile sale de împerechere sunt mai degrabă unice.

pestele pescar 1Când oamenii de știință l-au descoperit pentru prima dată, au observat că aproape toate exemplarele studiate erau femele … și că aceste specimene aveau ceea ce părea a fi un fel de parazit atașat în părțile lor de jos.

pestele pescar 2Acești “paraziți” s-au dovedit a fi masculi de dimensiuni foarte mici, singurul lor obiectiv fiind, de fapt, împerecherea. Imediat ce și-au găsit partenera, peștii pescari muşcă în pielea femelei și fuzionează atât de mult, încât tot ce se mai poate observa sunt cele două excrescențe globulare de pe pielea femelei: gonadele sale. Din acest moment, viața masculului depinde exclusiv de a femelei gazdă, deoarece împart atât același sistem circulator, cât și toate celelalte.

pestele pescar 3Sursa: all-that-is-interesting.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here