Credința artistului

0
93

imagesExistă un spațiu părelnic (virtual), unde arta se întâlnește cu sacrul. Nu am spus că se întretaie, numai se întâlnește, poate chiar se ating. Este un tărâm unde artistul se întâlnește și cu sfântul. Se pot chiar contamina unul pe altul; cunosc cazuri. Așa cred că a apărut arta sacră în care artistul „răpit” de sfințenie, nu a mai putut spravețui decât împreună cu sacrul. Dar nu la aceștia mă gândesc, ci la cei care au rămas artiști, cei pe care Dumnezeu  numai i-a mângâiat cu har pe creștet, după care le-a dat drumul în lume ca să-i bucure cu arta lor pe oameni.

Din punct de vedere creștin, imaginația poate fi și de cele mai multe ori chiar este o formă de ispită sau de ispite. Imaginația una din „adăpătoarele” artistului; în toate artele. Artiștii au un drum presărat cu poticneli. Ei au de parcurs un urcuș spre „Acolo”, sus, la destinație, acolo unde îi așteaptă celebritatea. Urcușul acesta este un fel de echilibristică deasupra tentațiilor de tot felul. Se întâmplă câte unuia să se împiedice de ceva, cum ar fi nevoia de bani, dorința de distracție, compromisul cu puterea politică sau altele, de care se poate poticni omul; și câte nu sunt! Atunci, unii își pierd echilibrul la care s-au supus de bunăvoie până atunci și cad. Se duc de râpă; fie în diletantism, fie în rutină și pierd darul de a mai „merge pe sârmă”, harul  cu care i-a mângâiat Dumnezeu, har care le-a fost dat, să-i călăuzească , pentru a ajunge la liman, adică la celebritate.

Din locul întâlnirii sfântului cu artistul, drumurile lor o iau fiecare în altă direcție. Aparent și paradoxal este că la sfârșit, se vor „trezi” la un loc.În același loc unde li s-au întâlnit drumurile și unde s-ar putea întâlni amândoi cu Dumnezeu, Cel care i-a binecuvântat pe fiecare în felul său, pentru a sluji unei cauze, pe care nici ei nu înțeles-o decât ca pe un impuls, așa cum simt pomii, atunci când înfloresc primăvara.

„Ortodoxia, Dimensiune românească”, autor Pr. Ioan Gherasim

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here