Credinţa tinerilor

0
81

tineri– Maica Domnului este ocrotitoarea României?

– Fiecare crede ce vrea. Unii că-i apă­rătoare şi alţii că nu-i apărătoarea Ro­mâniei. Dumnezeu ştie. Noi credem că Maica Domnului este ocrotitoare, în ge­neral, dar nu ştiu de ce ar fi mai apără­toare a României decât a Greciei?

– Tineretul, în general, dar mai ales stu­denţii, sunt influenţaţi de practici asiatice (yoga, bahai, etc). Ce sfaturi ne daţi în această privinţă?

– Să nu se lase amăgiţi! Sf. Marcu Ascetul spune: „Credinţa neclintită este un turn întărit şi Hristos se face toate celui ce crede”. Dacă pe mine m-ar fi interesat asemenea treburi, le-aş face şi eu. Dar de ce nu le fac? Pentru că nu le găsesc de folos. Adică eu am acasă la mine tot ce-mi trebuie ca să pot înainta într-o viaţă duhovnicească. La noi la mănăs­tire a venit un călugăr zen, din Franţa. Şi i-am pus anumite întrebări, iar el mi-a dat răspunsuri elastice şi probabile, pe când la noi răspunsurile sunt precise. Toate chestiunile la ei sunt superficiale ca esenţă. La noi lucrurile sunt precise. Domnul Hristos i-a dat tânărului poruncă hotărâtă: „Să nu desfrânezi (nu că ai mai putea şi desfrâna din când în când), să nu ucizi (nu că, dacă ai ucide şi tu o dată, nu-i nimic), să nu furi (nu că poţi să mai şterpeleşti vreodată câte ceva), să nu dai mărturie mincinoasă (nu că, dacă ai minţi vreodată, să nu-ti faci mari probleme), să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta (nu că te mai poţi certa cu ei din când în când)”. La noi toate lucrurile sunt precizate, ori la ei sunt elastice. Aceste lucruri sunt tentante, cele relative şi superficiale! Să ştiţi că şi eu, în tinereţea mea, am frecventat un centru de antropozofi din Timişoara, însă, până la urmă, Dumnezeu m-a ajutat şi am ajuns să studiez teologia, unde mi-am dat seama că aceste lucruri sunt impro­vizate şi periculoase. De aceea am re­nunţat la toate şi am urmat Evanghelia, în credinţa noastră avem toate, în Hristos avem toate, deci nu ne mai trebuie nimic. Dacă încă ne mai trebuie ceva, înseamnă că nu-L avem pe Hristos şi încă nu credem în El cu adevărat.

Rugăciunea, pelerinaj către cer, Părintele Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here