Românii vor obţine mai greu credite. Gradul de îndatorare, limitat

0
46
Credite bănci

Credite bănci

Credite bănci

Românii vor obţine mai greu credite de la bănci, odată cu începerea noului an. De la 1 ianuarie, gradul de îndatorare a fost limitat.

Pentru creditele de consum şi ipotecare, gradul de îndatorare este stabilit, la cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei şi 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât şi pentru cele de la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), transmite Mediafax, citând datele BNR.

Credite bănci

Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieţei era de 60%, dar putea ajunge şi la 80%.

O altă excepţie de la noile limite de îndatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum şi imobiliare nou-acordate în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de bănci şi IFN-uri. Această excepţie nu se aplică în cazul creditelor a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro.

Calculele BNR

Calculele BNR arată că noua rată disponibilă nu se va reduce în toate cazurile. Unei persoane cu un venit net de 3.000 de lei îi va fi acceptat un credit cu o rată de cel mult 1.200 de lei, faţă de cel mult 1.400 lei, cât a fost până acum.

Pe de altă parte o gospodărie formată din doi adulţi şi doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net lunar, va avea acces la o rată de 2.000 de lei, aproape de rata maximă disponibilă anterior.

Citește și:

Talentul de face bani ne este dat înainte de naștere

Părintele Teofil Părăian – Despre bani și păcate

Locul banilor în viața noastră

Secretele miliardarilor. Care sunt cei mai bogaţi oameni din lume sub 35 de ani

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here