Creierul poate percepe lucruri pe care noi nu le înțelegem

0
119

Creierul nostru poate înțelege anumite efecte vizuale care nu pot fi percepute conștient, arată un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Arizona.

creier1O echipă de cercetători, în frunte cu Jay Sanguinetti, le-a prezentat subiecților o serie de siluete negre, în spatele cărora se ascundeau obiecte comune și de uz cotidian. Unele dintre aceste siluete erau aproape imposibil de perceput și cu atât mai mult era de domeniul paranormalul ca cineva să poată înțelege obiectul care se putea ascunde în acea zonă.

În tot acest timp, Sanguinetti și-a monitorizat subiecții printr-o electroencefalogramă, pentru a se determina nivelul de activitate la care le sunt supuse creierele în aceste condiții.

“Ne-am pus problema dacă o persoană nu vede un anumit obiect, creierul său îl poate percepe. În aceste condiții, ne întrebăm dacă creierul uman percepe și procesează informațiile cu privire la obiectele pe care abia le zărim sau vedem?“, spune Sanguinetti.

Rezultatele studiului au fost de-a dreptul fascinante. Cu toate că majoritatea subiecţi or nu au recunoscut în mod conștient obiectele din spatele siluetelor, creierele lor au procesat informația ca și cum acele obiecte ar fi fost vizibile. Creierele au recunoscut unul sau mai multe dintre acele obiecte, fapt demonstrat prin activitatea pe care o dețineau în momentul testului.

Participanții experimentului nu au reuşit să vadă, sau mai bine spus să perceapă acele obiecte, dar cu toate acestea semnătura lor se afla deja în creier. Interesant mai este faptul că atunci când un obiect nu este perceput în mod conștient, un mecanism impresionant se declanșează în creier, care respinge respectivul obiect. În consecință, creierul uman poate percepe și înțelege ceea ce omul nu este capabil să perceapă, dar în același timp creierul respinge această informație.

Acest studiu demonstrează că creierul uman este un aparat sofisticat, care permanent încearcă să ofere cea mai buna interpretare a lucrurilor. Singura problemă este că acestă interpretare diferă enorm în funcție de situație, astfel realitatea devenind nu doar o simplă interpretare a creierului, ci și extrem de relativă.

 

Sursa: efemeride.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here