O cremă sau o mască? Protecție pe timp de iarnă – „Paza bună trece primejdia rea!”

0
182

O cremă naturală pentru sezonul rece – O mască – Infuzii de plante – Măsuri pe care trebuie să le luăm pentru tenul nostru când vreme rece

Când mercurul din termometre coboară vertiginos şi vântul rece îţi arde obrajii, e semn că doamna iarnă îşi anunţă sosirea şi tre­buie să ne punem frumuseţea la adă­post. Nu mai vreţi buze crăpate, nas roşu şi ten iritat, neplăcerile cu care vă luptaţi an de an, tocmai în pragul Crăciunu­lui? Soluţia este doar una: luaţi măsuri, îna­inte ca răul să se producă. Aplicaţi fără întârziere proverbul “Paza bună trece pri­mejdia rea”.

Iată câteva sfaturi de îngrijire cu ingrediente naturale cu efect garantat.

cremăObrazul – Se impune o cremă

Evitaţi spălarea feţei cu apă fier­binte şi săpun. Dimineaţa şi seara, te­nul se curăţă cu lapte demachiant. Se şterge cu o loţiune tonică, fără al­cool. De exemplu, infuzie de ceai ver­de sau cimbru, în care aţi adăugat câte­va picături de lămâie, în cazul tenului gras sau mixt. În cazul tenului us­cat – infuzie gălbenele sau sunătoare.

Aplicaţi o cremă nutritivă de zi, adaptată tipului de ten. Iarna, cremele trebuie să fie mai grase decât vara.

Folosiţi creme de noapte. În tim­pul nopţii, pielea se regenerează, iar dacă este ajutată, dimineaţa vă treziţi cu un ten de prinţesă. Căutaţi creme cu acid hialuronic, retinol, extracte de plan­te, colagen. În pragul sărbătorilor, oferta e generoasă.

Buzele și ochii

Crema de faţă se aplică şi pe bu­ze, în strat subţire. Un tratament efici­ent pentru a preveni şi trata uscăciunea lor este ungerea cu ulei de măsline, de migdale sau cu miere. Uleiul se masează uşor, cu mişcări circulare, până ce este total absorbit. Nu ieşiţi din casă fără a da buzele cu cremă grasă sau un gloss protector.

Pielea din jurul ochilor trebuie unsă, în fiecare seară, cu cremă spe­cială. În lipsa acesteia, puteţi folosi, cu efecte excepţionale de atenuare a ridu­rilor, unt proaspăt. Aplicaţi-l seara, în strat subţire, de jur împrejurul ochilor, cu masaj delicat. Excesul îl ştergeţi cu un şerveţel de hârtie, prin tampo­nare.

cremăRețete contra intemperiilor
Comprese cu nalbă

Ingrediente: 3 linguri de rădăcină de nalbă, o lingură de miere, o cană de apă.
Se fierb rădăcinile de nalbă timp de 15-20 de minute. Decoctul obţinut se strecoară când e călduţ, apoi se adaugă o lingură de miere. Se aplică pe faţă, comprese înmuiate în decoct, care se menţin 20 de minute. Calmează şi con­feră pielii elasticitate. Sunt foarte potri­vite pentru tenul sensibil sau us­cat.

Comprese cu roiniță și lavandă

Ingrediente: 2 linguri de roiniţă, 2 lin­guri de lavandă, o cană de apă.
Se pune apa pe foc şi când cloco­teşte se adaugă roinița şi lavanda. Se lasă să dea în 2-3 clocote, se trage va­sul deoparte, se acoperă cu capac, iar du­pă 15 minute se strecoară. Aplicaţi com­prese înmuiate în decoct, timp de 20-25 de minute. Prin efectul de­con­gestionant, calmant, de stimulare a cir­culaţiei, ajută tenul uscat, sensibil sau iritat să facă faţă frigului.

Mască cu avocado, miere, gălbenuș și ulei

Ingrediente: jumătate de avocado bine copt (moale), câteva picături de ulei de măsline (pentru ten uscat sau normal) sau ulei de struguri sau jojoba (pentru ten gras sau mixt), o lingură de miere, o jumătate de gălbenuş de ou.
După ce l-ați curăţat de coajă, pa­saţi avocado cu furculiţa, apoi adăugaţi şi celelalte ingrediente şi amestecaţi până se transformă într-o pastă. Apli­caţi-o pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze 20-25 de minute, apoi clătiţi-vă cu apă călduţă.
Este o mască cu calităţi nutritive de excepţie, care întârzie apariţia riduri­lor.

avocadoMască cu miere și propolis

Ingrediente: o lingură miere, 3-4 picături de tinctură de propolis.
Amestecaţi mierea cu propolisul, apoi întindeţi preparatul pe faţă, cu ma­saj uşor, prin mişcări circulare. Lăsaţi să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi. Potrivită pentru orice tip de ten, masca ajută pielea să rămână bine hidratată, întinsă şi catifelată.

Pentru mai multe informații despre plante accesați rubrica Sănătate.

Sursă consultată: Revista „Formula AS”, nr. 29, 2006

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here