REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Timbala de conopidă și Cremă cu zahăr ars

0
122

Săptămâna aceasta vă propunem Cremă cu zahăr ars și Timbala de conopidă, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.Cremă cu zahăr ars

Timbala de conopidă

După ce ai fiert conopida în apă sărată și ai scuturat-o de apă pune-o caldă încă, într ‘o cratiță de pământ cu o bucată de unt și 2 sau 3 linguri de parmezan ras. Frământă toate acestea. Adaogă tarhon tocat mărunt, scorțișoară, piper, nucșoară, ardei roșu câte 10 grame de fiecare, toate pisate și 4 ouă întregi. Amestecă bine și pune într ‘o formă unsă. Pune la coptor pentru 20 minute.

Cremă cu zahăr ars

Fierbi un litru de lapte, pui în el 60 grame de zahăr, puțină vanilie. Lași să se răcească până ce poți răbda degetul în el. Apoi freci într’un castron 6 ouă cu albuș cu tot și amesteci încet-încet cu laptele. După aceea, rumenești într’o tigae 40 grame de zahăr până când va primi o față frumoasă aurie. Torni în forma în care voești să fierbi crema.

Învârtești forma bine ca să se ungă pretutindeni și apoi torni laptele în ea și o pui într’o tingire cu apă fiartă. Să nu fie prea multă apă ca să nu intre în formă. Acoperi forma cu un capac de tinichea, pui cenușe peste el și cărbuni aprinși.

Într’o jumătate de oră crema este gata. Scoți dela foc; lași să se răcească și așezi apoi forma într’un ceanac cu gheață în jurul ei și o lași să stea până ce trebue să o dai la masă.

Ca să o răstorni în farfurie, trebue s’o deslipești binișor cu vârful unui cuțit pe margine jur împrejur; pui farfuria și răstorni. Această cremă lasă o zeamă roșiatică, care trebue lăsată în farfurie, căci e foarte bună.

Sursa: agerpres.ro

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here