Crește temperatura globală: Luna mai 2014 a fost cea mai călduroasă din 1880

0
76

sky-rays-sun-water-nature-600x960La nivel global, luna mai 2014 a fost cea mai călduroasă de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880, a anunțat Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA).

Temperatura medie la suprafața solului și a oceanelor a atins în mai 15,54 grade Celsius, cu 0,74 grade C mai mult decât media secolului trecut, de 14,8 grade C.

A fost a 39-a lună mai consecutivă și a 351-a lună la rând când temperatura globală a planetei a depășit media secolului al XX-lea, precizează NOAA. 1976 a fost ultimul an în care temperatura din mai s-a situat sub media secolului trecut.

Recorduri de căldură 

Cea mai mare parte a globului a înregistrat în mai 2014 temperaturi superioare mediei, cu recorduri de căldură în Kazahstan, regiuni ale Indoneziei și nord-vestul Australiei.

Și unele zone din marile bazine oceanice au fost marcate de temperaturi record. Au existat și regiuni — nord-estul Atlanticului, părți din nord-vestul și sud-vestul Pacificului — unde temperaturile au fost mai scăzute decât media.

Temperatura lunii aprilie 2014 a fost aceeași cu cea din aprilie 2010 — cea mai caldă înregistrată pe planetă din 1880, atrage atenția NOAA.

Fenomenul El Nino

Potrivit agenției americane, probabilitatea ca El Nino — curentul cald din Pacific — să reapară în această vară în emisfera nordică este de 70%, iar posibilitatea ca acest fenomen să se manifeste în toamna și iarna viitoare este de 80%.

El Nino ar putea avea un impact major asupra temperaturilor și precipitațiilor din întreaga lume, avertizează AFP, preluată de Agerpres.

Sursa: evz.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here