CRONICĂ DE FILM. Trei metri deasupra cerului | GALERIE FOTO

4
12873

tres-metros-sobre-el-cielo-595440lLoreta Popa

Uneori aşez imaginar filmele în jurul meu încercând să găsesc un criteriu care să le departajeze, să-mi spun mie însămi „acesta este filmul meu de suflet, acest film e unul dintre cele pe care le-aş revedea mereu şi mereu”.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike url=”http://bit.ly/1aEH4fT” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

De cele mai multe ori reuşesc să fac acest lucru şi, de-a lungul timpului, am avut filme pe care le-am văzut şi revăzut până când le-am învăţat secvenţă cu secvenţă, până când fiecare obiect din film îmi devenea familiar. Ştiam unde se află cana din care personajul principal îşi bea cafeaua dimineaţa, sau veioza din colţul biroului, rochia pe care o purta ea, gestul lui preferat, iubeam ca o nebună ploaia sărutului lor, ştiam când vine, replicile mă prindeau pregătită, le rosteam aproape în acelaşi timp.

larger

Când vezi atâtea filme fie ele alb-negru sau color, mute sau sonore, vechi sau noi, din diferite ţări ale acestei lumi, începi să ştii şi să înţelegi ce face diferenţa. Iubesc cinematograful francez, parfumul său este unic, la fel cel italian, cel rusesc, cel englezesc.

Cu cinematograful american am state vechi de plată, în sensul că am văzut tot ce se poate vedea ca să ştiu unde începe un film bun şi când să plec la timp ca să nu prind sfârşitul unuia de proastă calitate.

Un singur cinematograf m-a surprins de fiecare dată, cel spaniol. Acesta mi-a oferit şansa de a vedea filme o dată şi bine. Modul în care povestea este spusă, naturaleţea personajelor, dar mai ales iubirea pentru viaţă care musteşte din aceste filme mă determină să păstrez acea clipă în suflet pentru totdeauna.

Viaţa aşa cum este ea, cu bune şi cu rele, cu coşmaruri, dar şi vise împlinite, cu iubiri imposibile, sau dimpotrivă. Da, din filmele spaniole curge dragoste de viaţă şi dacă l-aş revedea pe oricare dintre ele nu aş face decât să distrug frumuseţea primei întâlniri.

U072141

Filmele spaniole s-au născut parcă special ca să te cucerească, să te aducă la marginea prăpastiei forţându-te să iei aminte la viaţă, impunându-ţi să tragi aer în piept şi să ieşi din letargie. Mi s-a întâmplat cu filmele lui Pedro Almodovar, cu ale lui Bunuel sau Alejandro Amenábar şi mai nou cu ale lui Fernando González Molina.

Cu al său „Tres metros sobre el cielo” m-a cucerit definitiv. Şi continuarea acestuia, „Tengo ganas de ti” are acelaşi farmec irezistibil. Chiar dacă filmul a fost lansat în 2010, el acaparează noi teritorii în fiecare zi, cucerind noi şi noi spectatori.

Poate părea comercial pe alocuri, dar povestea stă în picioare. Poate părea patetic, dar personajele sunt mai mult decât credibile. El, Hache, este un rebel al vremurilor noastre, ce-şi împarte zilele cu prietenul lui cel mai bun, savurând totul la maximum. O cunoaşte pe ea, Babi, care provine dintr-o familie bogată, cu pretenţii.

El face orice ca să o cucerească şi reuşeşte, chiar dacă asta presupune să alerge ca nebunul pe motocicletă ca să o scape de poliţie, să se caţere noaptea până în camera ei şi să-i lipească pe tavan fotografia lor în mărime naturală, să înalţe zmeie pe plajă într-o zi la fel de frumoasă ca şi tinereţea lor, sau, suprem sacrificiu, să-şi scrie cu spray-uri cu vopsea închisă la culoare pe cel mai înalt pod din oraş iubirea – Trei metri deasupra cerului -, pe  sub care fata trecea în fiecare zi în drumul ei spre şcoală. Exact atât era măsura tânărului rebel pentru fericire.

largeTrei metri deasupra cerului… Regizorul spune povestea a doi tineri care fac parte din lumi diferite, a unei iubiri aproape imposibile, ce are parcă scris sfârşitul chiar de la început. Şi totuşi, pentru fiecare dintre noi prima iubire este cea pe care nu o uităm niciodată.

Hache (Mario Casas) este rebel, impulsiv, inconştient, cu un apetit pentru risc şi pericol. Trăieşte pe muchie de cuţit, ia parte la curse ilegale de motociclete, îşi încheie nopţile în alcool, totul datorându-se faptului că şi-a prins mama cu un alt bărbat decât tatăl lui, acest lucru pur şi simplu schimbându-i viziunea despre viaţă, dar şi comportamentul.

trei metri despura ceruluiSingura care-l linişteşte este Babi, fata caldă, care învaţă bine, care nu greşeşte niciodată, imaculată precum un crin, faţă de care Hache simte o iubire fără sfârşit. Relaţia lor trece prin momente dificile, de multe ori nebunia trecătoare a tânărului rebel copleşind-o pe Babi.

Doar moartea prietenului său reuşeşte să-i despartă, căci Hache, în durerea lui imensă, îşi pierde controlul şi o loveşte pe iubita lui. Se destramă astfel o iubire ce părea fără sfârşit. Hache pleacă în Anglia să lucreze, încercând să uite totul, iar Babi renunţă la tot ce-i amintea de el. Chiar şi la prietena cea mai bună.

409768_tri-metra-nad-urovnem-neba_ya-tebya_2000x1283_(www.GdeFon.ru)Continuarea filmului este una meritorie, cu un happy-end îndelung aşteptat, care i-a mulţumit pe tinerii spanioli şi nu numai. Când povestea este desprinsă din viaţă, iar spectatorii se regăsesc în ea pariul regizorului cu marele ecran este câştigat.

Nimeni şi nimic nu-i poate lua bucuria aceasta. Filmul este un elogiu adus vieţii, care ne reaminteşte de ce iubim atât de mult cinematograful. Subiectul tulburător este decupat cu precizie de chirurg din viaţa reală. Sunt scene care te lasă fără respiraţie, amintindu-ţi că ai trăit acel moment şi că-ţi doreşti ca el să se repete şi, cumva, să nu se mai termine.

3-metros-sobre-el-cielo-016Sunt scene care te fac să spui „Ce bine că e doar un film!” şi sunt scene pe care oricât ai fi încercat nu aveai de unde să intuieşti că vor ieşi astfel, atingând locuri unde doar vulturii şi temerarii îndrăznesc, înălţimile sufletului tău. Fernando González Molina reuşeşte, datorită meseriei pe care o stăpâneşte atât de bine, să readucă cinematografului un zâmbet, deschizând porţile larg spectatorilor. Lucru greu de realizat astăzi.

Mario Casas Sierra este un actor spaniol de film și televiziune, care şi-a câştigat notorietatea cu rolul din  „Tres metros sobre el cielo”. S-a născut la 12 iunie 1986 şi deși spera la o carieră ca fotbalist sau polițist, a înţeles că actoria este viața lui.

3MSC07_galeriaBigLa 17 ani s-a mutat la Madrid şi a frecventat cursurile la “Escuela de Interpretación Cristina Rota”. În 2005 primeşte un rol în telenovela “Obsession”. A debutat în filmul lui Antonio Banderas, “El camino de los ingleses” (2006), unde a avut un rol mic, dar esenţial pentru cariera lui.

La 3 decembrie 2010 a avut loc premiera filmului „Tres metros sobre el cielo”, care a avut încasări doar în primul weekend de 2.050.000 de dolari. Astfel a devenit filmul spaniol cu cele mai mari încasări ale anului.

foto-mario-casas-en-tres-metros-sobre-el-cielo-7-771În 2012, a ieşit pe piaţă continuarea mult aşteptată, „Tengo ganas de ti”, cu acelaşi succes de casă. Mario are doi frați, la rândul lor actori, Christian și Oscar, dar și o soră, Sheila. În prezent locuiește la Madrid. A apărut de nenumărate ori în reviste precum “Elle”,“InStyle”,“Cosmopolitan”, “Shangay”, “Glamour” sau “Telva Ragazza”.

Odată cu Mario Casas, o altă Spanie se impune pe ecran. În doar două filme, actorul a reuşit să creeze deja un mit. Adolescentul cu probleme, aidoma lui James Dean, ridicat la rangul de erou de legendă, a reuşit să facă valuri în cinematografia spaniolă. Frumos, carismatic, cu un zâmbet incredibil, acest actor a reuşit să-i facă pe toţi spaniolii să se regăsească în personajul interpretat de el.

tres-metros-sobre-el-cielo-631061lNu e lucru puţin. A atras atenţia asupra lui atât a profesioniştilor, cât şi a criticilor de specialitate. La fiecare scenă toată lumea de pe platou venea să se bucure. Astfel s-a născut un nou star şi când filmul a ieşit pe piaţă toţi au simţit că au avut dreptate când şi-au pus speranţele în acest tânăr fascinant şi perfect stăpân pe el şi pe destinul lui.

Maria Valverde, actriţa din rolul principal, s-a născut pe 24 martie 1987 la Madrid, în Carabanchel. A crescut într-o familie în care arta era la mare preţ, aproape toate rudele ei apropiate având tangenţă cu aceasta.

653577În 2005 Maria a fost invitată în Italia pentru a filma “Melissa P.”- un jurnal intim. Un alt proiect important pentru actriţă a fost filmul “Los Borgia”, filmat de Antonio Hernandez, în care ea a jucat rolul Lucreziei Borgia.

În 2010 a jucat în “Tres metros sobre el cielo”, regizat de Fernando Gonzalez Molina, alături de Casas Mario, cu care alcătuieşte un cuplu şi în viaţa reală.

409768_tri-metra-nad-urovnem-neba_ya-tebya_2000x1283_(wwwPentru nici unul dintre protagoniştii filmului drumul nu se opreşte aici. Mai avem multe de văzut din partea cinematografului spaniol, multe surprize la care să ne aşteptăm.

Nu pierdeţi ocazia de a fi următorul spectator, pentru că nu ştiţi niciodată cine vă poate aduce răspunsurile la întrebările care vă frământă de multă vreme.

417856_tri-metra-nad-urovnem_1680x1050_(www.GdeFon.ru)Se spune că atunci când adresezi o întrebare lui Dumnezeu, răspunsul poate fi adus de îngerii Lui printr-o carte, prin oamenii pe care-i întâlneşti, prin animalele cu care drumul tău se intersectează sau atunci când vezi un film.

Nu pot decât să vă ţin pumnii până când acest lucru se întâmplă. Şi atunci cine ştie? Poate veţi fi la trei metri deasupra cerului…

Mario-Casas-Tres-Metros-sobre-el-cielo-mario-casas-27717898-879-456

 

 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here