Cu mască sau fără mască?

0
176

mascaTrăim într-o lume în care relațiile sociale au un impact mare asupra modului în care simțim, asupra modului în care alegem să trăim. De foarte multe ori, bucuria și satisfacția apar din relația cu ceilalti. Tristețea, furia și dezamagirea, de asemenea. Ne dorim să fim acceptați și apreciați de către oameni.

Astfel, deseori se întâmplă să ne punem măști: ne comportăm altfel decât suntem, ne cumpărăm mașini și telefoane scumpe, ne facem operații estetice, ne punem poze pe facebook selectându-le cu mare atenție pe acelea care spun doar ce e mai frumos despre noi.

Ne punem măști pentru că ne este frică să nu fim acceptați de către ceilalți, ne este frică să nu ne facem de râs în fața celorlalți și să fim criticați. Folosim anumite măști pentru a ne apăra, pentru a ne pune în siguranță.                                                                 .
Însă, deseori mă întreb: oare cum sunt oamenii fără aceste măști? Cum este încrederea în ei înșiși?

Din experiența proprie, am învățat că, cu cât purtăm mai multe măști, cu atât ne este mai multă teamă. Este ca și cum am încerca să apărăm o cetate, pe noi înșine. Cu cât clădim un zid mai înalt în jurul nostru, cu atât simțim pericolul mai puternic.

Cred că aceste masti ne fac să avem din ce în ce mai puțin control și încredere în noi înșine, pentru că nu atribuim reușita nouă, ci unui factor care nu ține de noi.

Este ca și cum am pleca la luptă înarmați cu două sabii, două scuturi și o armură care este foarte greu de pătruns. Cum putem dobândi încredere în noi dacă intrăm în luptă foarte înarmați?

Pentru că atunci ne întrebăm: să am încredere în mine sau să am încredere în armele mele?

Uneori, încrederea se obține abandonând complet armura pe care ne-am pus-o.
Uneori, singura modalitate prin care putem să avem încredere în noi este ca, din cand în cand, să dăm totul jos, să devenim extrem de vulnerabili, să ne acceptam vulnerabilitatea și să ne aruncăm în luptă. Dacă am scăpat, începem să avem încredere in noi. Pentru că siguranța ni se datorează nouă și nu armelor noastre.

Este important ca, din când în când, să ne dăm voie să fim liberi, goi complet de acele artefacte care ne ascund slăbiciunile pe care le avem. Acela este momentul când începem să devenim mai puternici, să avem mai multa încredere în ceea ce suntem noi, și nu în artefactele pe care ni le punem. Dar dacă situația devine dificilă? Situațiile dificile sunt cele care ne dezvoltă, care ne fac să creștem. Orice situație dificilă reprezintă o oportunitate de a învăța ceva despre noi, de a ne dezvolta o virtute.

Se merită? Da, pentru că oamenii care trăiesc consonant cu ei înșiși sunt cei mai frumoși.

Voi ce părere aveți?

Sursa:gentiananita.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here