Cu toții ne confruntăm cu imperfecțiuni și neajunsuri – complexul de inferioritate

0
317

complex-de-inferioritateComplexul de inferioritate este un termen complex ce descrie o serie de stări nesiguranță, de inferioritate față de alți oameni, de imposibilitate de a face față anumitor persoane sau situații. Din această cauză, cei afectați par a avea probleme în a depăși problemele din viață și încearcă să se autoprotejeze evitând situațiile care le produc stările de disconfort. Spre exemplu, pentru a-și păstra intacta stimă de sine și așa fragilă, ocolesc sarcinile pe care le-au primit spre rezolvare și evită să le gestioneze, invocând o vină din exterior.

Cum se manifestă complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate provoacă oamenilor sentimentul că, într-o oarecare măsură, sunt inferiori altora. Acest complex este legat de aspectul fizic, de personalitate sau temperament, de inteligență, de mediul de proveniență, de statutul social, de situația financiară etc. Uneori, complexele sunt întemeiate, alteori sunt imaginare. Pentru că afectează de multe ori viața celor în cauză, putem spune că este vorba de un autosabotaj al minții. Cei afectați se luptă cu acest complex de inferioritate multă vreme, ba chiar toată viața. Efectele acestei afecțiuni pot fi identificate în multe aspecte ale vieții lor sociale și profesionale, dar si personale. Spre exemplu, cei supraponderali se confruntă cu un complex de inferioritate și și-ar dori sa fie slabi. Reciprocă este și ea la fel de valabilă. Înfățișarea corpului este văzută ca o problemă și o piedică în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Gândul că, dacă ar avea corpul perfect, ar fi priviți cu alți ochi, îi macină permanent, iar stima de sine scade.

Cauzele apariției complexului de inferioritate

Descurajarea stă la baza apariției complexului de inferioritate. Această descurajare este întotdeauna legată de un anume motiv pe care cei afectați îl invocă, de regulă, un aspect în legatură cu care se simt deficitari: rasă, trăsături moștenite de la părinți, personalitate, orientare sexuală, familie, origini, aspectul fizic, statut social etc. În momentul în care individul este pus în fața unei anumite situații, sarcini sau obstacol pe care nu sunt capabili să le depășească, complexul de inferioritate va ieși la iveală.

Complexul de inferioritate nu are legatură cu realitatea obiectivă, ci mai degrabă cu modul în care este privită și procesată de către indivizi. Apare atunci când mintea celor afectați dramatizează, ba chiar distorsionează grav un defect, căpătând astfel în mod fals proporții uriașe.

Cum depășiți complexul de inferioritate?

Depășirea complexelor de inferioritate ține de lucrul intens cu psihicul. Practic, pentru a căpăta încredere în propria persoană și în propriile capabilități, trebuie să vă convingeți că defectele de care vă loviți nu sunt, în realitate, atât de evidente precum vă imaginați. În plus, cu toții suntem inferiori altora în anumite privințe, dar și ceilalți nouă.

Nu trebuie sa ignorați nici faptul ca prezența anumitor defecte nu echivalează cu absența totală a calităților. De asemenea, cu toții ne confruntăm cu imperfecțiuni și neajunsuri, mai mari sau mai mici, pe care încercăm într-o anumită măsură să le corectăm sau să le compensăm cu alte calități.

În momentul în care complexul de inferioritate afectează viața celor în cauză, terapia rămâne cea mai bună soluție.

Sursa: roportal.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here