CUBUL RUBIK, sărbătorit de Google la 40 de ani de la inventarea sa

0
75

cubul-rubik-465x390Google dedică astăzi un doodle jocului de tip puzzle al lui RUBIK, inventat acum 40 de ani.

Cubul Rubik este un joc care pune mintea la încercare, nu mulţi fiind cei care îl pot rezolva. Începând cu anul 2003, sunt organizate şi competiţii dedicate acestui puzzle. Recordul pentru cea mai rapidă rezolvare a fost stabilit de către olandezul Mats Valk, în cadrul competiţiei Zonhoven Open, susţinută în anul 2013. Timpul realizat de jucător: 5,5 secunde.

Scurt istoric

Cubul Rubik a fost creat la 19 mai 1973, de către sculptorul şi arhitectul de origine ungară Erno Rubik. Numele său iniţial a fost Cubul Magic. Iniţial, inventatorul a obţinut patent numai în Ungaria, în anul 1975, fără a căuta şi patente internaţionale. Doi ani mai târziu, primele prototipuri au fost puse în vânzare în magazinele din Budapesta.

În anul 1980, Cubul Rubik a primit denumirea sub care este cunoscut şi astăzi, după ce a fost vândut companiei americane de jucării Ideal Corp Toy, care l-a pus distribuit în Londra, Paris, Nürnberg şi New York. În acelaşi an, a câştigat premiul German Game of the Year (Spiel des Jahres).

Cubul Rubik are, pe fiecare din cele şase feţe ale sale, nouă etichete de culori diferite. Scopul jocului este ca, prin rotirea feţelor cubului, fiecare faţă să aibă cele nouă etichete de aceeaşi culoare.

Ana Grama

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here