Cugetările lui Socrate despre tineretul din epoca sa

0
789

socratesCopiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. îşi contazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior şi sunt tirani cu profesorii.

Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înşişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei înşişi ar şti totul şi ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Cat despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte”, afirma Socrate (470 Î.H.-399 Î.H.).

 Au trecut 2 400 de ani…

Am ajuns de unde am plecat… Puţini ştiu însă că, atunci când Socrate spunea asta, Atena tocmai se prăbuşise din cauza unei realităţi sociale decadente, devenind un oraş moleşit de bunăstare care pierduse toate războaiele şi era ruinat.

Când Socrate le-a pus în faţă această oglindă, soluţia imediată a fost… condamnarea lui la surghiun sau sinucidere!

Şi astfel toate lucrurile inteligente care s-au spus vreodată pun în evidenţă unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal: prostia comunităţilor umane.

Revista ”Lumea”, An XX, Nr. 11 2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here