Culoarea luminii influenţează creierul

Culoarea luminii și ceasul biologic

0
162

Culoarea luminii și ceasul biologic

Culoarea luminii -O  cercetare a  scos la iveală faptul că nu intensitatea luminiii, ci culoarea acesteia este cea care ne influenţează ceasul biologic.

culoareStudiul, publicat în revista online PLoS Biology, vorbeşte  despre un mecanism neuronal prin care ceasul nostru biologic poate să măsoare schimbările de nuanţe care însoţesc răsăritul şi apusul, scrie Science Daily.

În amurg lumina este mai albastră decât în restul zilei

Conform noilor cercetări, pe lângă modificările de intensitate ale luminii care apar când soarele răsare şi apune. Oamenii de ştiinţă  au constatat că în amurg lumina este mai albastră decât în restul zilei.

Pe parcursul experimentului cercetătorii au înregistrat activitatea electrică la şoareci în timp ce aceştia erau expuşi la o varietate de stimuli vizuali. Astfel ei au descoperit că neuronii erau mai sensibili la schimbările de nuanţe între galben şi albastru decât la variaţiile de intensitate a luminii.

Apoi, oamenii de ştiinţă au simulat un cer artificial care reproducea schimbările naturale ale culorii luminii

Și au descoperit că animalele nocturne (şoarecii) care stătuseră sub acest cer artificial timp de mai multe zile, aveau temperatura corpului mai ridicată la apus. Când cerul avea culoarea albastru închis. Dacă după apusul soarelui  se modifica doar intensitatea luminii (culoarea a rămas aceeaşi). Șoarecii au devenit mai activi, ceea ce a demonstrat că ceasul lor biologic nu funcţiona corect.

Autorul studiului, Timothy Brown, profesor la Facultatea de Științe ale Vieții, a subliniat “aceasta este prima dată când reuşim să testăm teoria. Conform căreia culoarea luminii influenţează ceasul biologic al  mamiferelor. A fost foarte dificil să separăm culoarea luminii de intensitatea luminii.

Cu toate acestea folosind instrumente experimentale şi o abordare psihofizică am reuşit”

Cercetărul a concluzionat că rezultatele acestor experimente pot fi aplicate şi în cazul oamenilor. Acest studiu ar putea folosit pentru manipularea ceasului intern al persoanelor care lucrează în ture. Sau pentru reducerea efectelor resimţite în urma schimbării de fus orar.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here