Cine ştie rãspunde! De ce unele animale sunt foarte colorate?

0
746

Ȋn timpul ritualurilor de împerechere, masculii păsărilor îşi etalează culorile ţipătoare ale penelor. Femelele au aproape întotdeauna culori mai discrete, pentru a se camufla în timp ce clocesc şi îngrijesc puii. Unele animale veninoase sau dotate cu arme periculoase de apărare, cum sunt trompele sau spinii, se folosesc de culori ţipătoare pentru a ieşi în evidenţă şi pentru a-şi avertiza inamicii să stea departe. De fapt, prin experienţă, unii prădători dobândesc capacitatea de a învăţa care este prada de evitat. Culorile care în mod normal avertizează împotriva pericolului sunt roşu şi galben, combinate cu negru.

Culorile Peştelui scorpion

Peştele scorpion, răspândit în Marea Roşie şi în Oceanul Pacific, semnalizează prin culorile sale vii prezenţa spinilor veninoşi.

culorileCum, când, de ce – De ce pasărea Flamingo este roz?

Pasărea Flamingo se hrăneşte cu creveţi minusculi care conţin o cantitate importantă de caroten; carotenul e un pigment ce dă o coloratură între portocaliu şi roz. Deci, datorită alimentaţiei, penajul acestei păsări îşi menţine splendidele sale nuanţe, în oazele şi parcurile care găzduiesc păsări flamingo, acestora li se adaugă în mâncare „porţii” regulate de creveţi, pentru a evita decolorarea penajului lor.

Galben şi negru

Salamandra galbenă cu negru are o carne otrăvitoare. Culorile epidermei sale îi pun în gardă pe prădători. în virtutea aceloraşi culori, albinele îi avertizează pe duşmani că acul lor este periculos.

Buhaiul cu pântece roşu

Ȋn Extremul Orient trăieşte o broască râioasă otrăvitoare. Ea are pântecele viu colorat în roşu şi negru: în caz de pericol ea o arată duşmanului, pentru a-l speria.

Ce este ochiul fals?

Pentru a-i înşela pe prădători, unele animale au pe corp una sau două pete de culoare închisă, care pot semăna cu nişte ochi. Unii peşti au un ochi fals lângă coadă, astfel încât, dacă sunt atacaţi în acel punct, au timp să scape.

Diferite specii de fluturi au pe aripi două pete mari, circulare care, de departe, pot fi confundate cu ochii, în scopul de a-i deruta pe inamici.

Marea carte – Întrebări şi răspunsuri, Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here