Cum a fost inventat alfabetul – De la crestături și noduri la…

0
484

Foto 1Scrisul este una dintre principalele mărci distinctive pentru acel stadiu al evoluţiei umane cunoscut sub denumirea de civilizaţie – viaţa al cărei centru era civis, „orăşean” în latină. Datorită lui oamenii au putut să-şi extindă influenţa pe zone mult mai largi şi să transmită cunoaşterea de la o generaţie la alta, scrie Reader’s Digest.

Micile comunităţi pot comunica prin contacte de la om la om, însă atunci când populaţia atinge un anumit nivel de complexitate tehnologică şi socială, contactele personale nu mai sunt suficiente. Complexitatea necesită o comunicare scrisă, cu reguli clare, durabilă şi larg inteligibilă.

Unele metode de păstrare a informaţiei aparţinând unor popoare preistorice au supravieţuit până în epoca modernă. Simboluri pictografice reprezentând obiecte, idei sau informaţii numerice mai erau utilizate de indienii nord-americani în secolul XIX. Beţele crestate sau desenate au fost folosite până de curând de aborigenii australieni.

Memoria unui sol

Dezvoltarea scrierii le-a permis oamenilor să comunice fără a vorbi. Conducătorii puteau să transmită instrucţiuni pe distanţe mari ştiind că nu mai trebuie să se bazeze pe memoria unui sol. Puteau să înregistreze obiecte, evenimente şi gânduri care să fie evocate mai târziu cu exactitate. Înţelepciunea acumulată a civilizaţiilor avea să fie inteligibilă pentru populaţiile viitorului. Apăruse „Istoria”.

c3aensemne-c3aen-piatrc483-la-policiori

Odată inventată scrierea, ea a impulsionat crearea unei complexităţi sociale şi mai mari. Acest lucru a avut urmări în toate ramurile societăţii: drept, comerţ, administraţie, producţie de alimente, manufactură, educaţie şi literatură.

Informaţia înainte de scris

Primele încercări de a înregistra informaţie – oase cu semne ca de răboj scrijelite pe ele – datează de circa 30.000 de ani. Descoperirea că succesiunea de semne pe multe dintre aceste oase a fost făcută de-a lungul unei perioade mai lungi i-a dus pe unii experţi la concluzia că oasele erau folosite drept răbojuri pentru a ţine socoteala vânatului, a vitelor, a războinicilor sau a fazelor Lunii.

quipu-atras-3

Era la fel ca şi crestarea beţelor, procedeu folosit de-a lungul istoriei ca ajutor al memoriei. O metodă mai avansată a ţinerii de răbojuri era cea cu ajutorul nodurilor făcute pe sfori, foarte perfecţionată la incaşii din America de Sud.

Sistemul incaş

Sistemul incaş, alcătuit din sfori colorate şi noduri, deşi limitat, era suficient de elaborat pentru a ajuta la administrarea unui vast imperiu întins pe 775.000 de kilometri pătraţi. Folosirea imaginilor furniza informaţii mai specifice. Unii amerindieni scrijeleau pe coajă de mesteacăn desene înfăţişând canoe, căprioare sau corturi şi le lăsau în faţa wigwam-ului lor pentru a le spune vizitatorilor unde sunt şi ce fac.

quipu-wari

Iniţial, aceste desene primitive reprezentau obiecte uşor de recunoscut însă, în pictogramele mai evoluate, imaginile puteau fi folosite într-un mod abstract sau combinate pentru a forma idei mai complicate. În inscripţiile sumeriene timpurii, imaginea unei guri însemna şi „a vorbi”, iar un munte şi o femeie împreună însemnau „sclavă”, poate pentru că sclavii puteau fi capturaţi în munţi.

Legarea nodurilor

Sistemele de acest tip puteau transmite o gamă limitată de înţelesuri. Posibilităţile lor erau mult prea restrânse pentru societăţi care erau din ce în ce mai mari şi dependente de instrucţiuni tot mai detaliate şi mai complicate.

quipou0014

Incaşii nu aveau un sistem de scriere însă născociseră o metodă complexă de a înregistra informaţii cu ajutorul unor sfori şi noduri. Fiecare dintre aceste dispozitive, cunoscute sub numele de quipu, consta dintr-o coardă principală de care erau ataşate până la 100 de sfori colorate. Sfoara, nodul şi distanţa dintre noduri aveau toate propriul lor înţeles, dar, din păcate, acest cod nefiind încă descifrat reprezintă una dintre cele mai mari enigme ale istoriei.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here