Cum a fost inventat alfabetul – Tipuri de scriere

0
974

Foto 2Primii paşi către alfabet s-au făcut atunci când simbolurile au fost folosite nu doar pentru a reprezenta un obiect, ci şi sunetul său. Mai multe astfel de simboluri împreunate alcătuiau noi cuvinte, unele evoluând individual pentru a forma o literă distinctă a alfabetului.

Potrivit Reader’s Digest, pe măsură ce alfabetele se îndepărtau de sursa lor comună, primele trei litere, ilustrate mai jos, au luat forme diferite.

Roman. Alfabetele venite din Asia Mică în jurul anului 1.000 î.Hh. au stat la baza caracterelor greceşti, care la rândul lor au dat naştere alfabetului european de azi. Cuvântul alfabet provine de la primele două caractere semitice: „aleph”, taur, şi „beth”, casă. Grecii au adău-gat semne pentru vocale şi au regularizat rândurile pentru a fi citite de la stânga la dreapta.

AlfabeteChirilic. Alfabetul de 43 de litere folosit astăzi pentru a scrie în rusă, bulgară, ucraineană şi sârbă a evoluat din alfabetul grecesc în secolul al IX-lea.

Chirilic

Arab. Alfabetul lumii islamice, din 29 de consoane şi 14 vocale, a evoluat din aramai-că, un dialect nord-semitic; şi, posibil, prima limbă a Evangheliilor.

Arab

Ebraic. Scrierea Vechiului Testament constă din 22 de consoane provenite din nord-semitică, dar nu are vocale. Ca şi araba, este scrisă de la dreapta spre stânga.

Ebraic

Devanagari. Principala scriere literară pentru multe limbi din India, inclusiv sanscrita, constă din 48 de semne şi ar putea la rândul său proveni din semitică.

Devanagari

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here