Cum a schimbat berea istoria omenirii

0
99

cd91a03770fd14932f1b916992c2bab9_f68Berea este una dintre cele mai populare și mai vechi băuturi din lume. Se spune că își are originile în Neolitic, când ființa umană a început să cultive propriile cereale și a învățat să o fabrice.

Ceea ce nu se știe este că, pe lângă faptul de a fi fost martor al evenimentelor în istorie, berea a fost protagonistul direct al mai multor episoade. Site-ul Listverse dezvăluie o serie de importante progrese pentru care trebuie să-i fim recunoscători popularului  “suc de orz”, scrie ABC, preluat de Agerpres.

Frigiderul. Carl von Linde lucra pentru compania Spaten când l-a inventat pentru a izola băutura deja îmbuteliată de căldura mașinilor care continuau să fabrice noi litri. Invenția lui s-a dovedit utilă pentru multe alte lucruri.

Sticlele. Așa s-a întâmplat și cu ambalajele din sticlă: americanul Michael Joseph Owens a inventat prima mașină în stare să fabrice în serie aceste sticle, scopul inițial fiind folosirea lor pentru comercializarea berii.

Exploratori. Se știe că marii exploratori precum Cristofor Columb nu porneau în larg fără a se fi aprovizionat cu câteva zeci de butoaie, dat fiind faptul că în lungile călătorii apa se clocea.

Colonizarea Americii. Berea a colaborat activ la colonizarea Americii. Mulți europeni se îmbolnăveau acolo pentru că nu erau obișnuiți cu apa din Lumea Nouă. Mortalitatea a scăzut când au putut să-și fabrice băutura favorită.

CO2. În secolul al XVIII-lea, englezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorită berii. Ceea ce i-a stârnit curiozitatea nu a fost altceva decât faptul de a fi observat, într-o berărie din apropierea casei sale, că existau gaze care “cădeau” pe jos în procesul de fermentație, cântărind mai mult decât aerul și fiind “altceva”. Tot analizându-se fermentația s-a inventat și scara PH. Cu aceasta și-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a măsura cu deplină exactitate nivelurile de aciditate ale băuturilor sale.

Termometrul. Lucrând la o berărie, James Joule a creat prețioasele termometre cu mercur. Se spune chiar că, pe vremea când a inventat procesul de pasteurizare, Louis Pasteur încerca de fapt să afle de ce se strica berea.

 

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here