Ce este smerenia? Cum o putem dobândi? Cum se poate păstra?

0
175

Mândria si smereniaMândria si smerenia

Cum putem abandona mândria si a ne pastra smerenia? – Păi, eu cred că deja ai toate şansele să-ţi păstrezi smerenia. Dacă cineva te urăşte şi te vorbeşte de rău, te smereşti. Ei, e greu! Nu ştiu ce este smerenia. O doresc, este una din cele mai mari dorinţe ale mele, dar nu o cunosc. Poate că se-ntâmplă uneori să fiu smerită, dar atunci nu-mi dau seama.

Ştiu însă ce este mândria şi ştiu ce greu se luptă cu ea. Sfântul Siluan care cunoştea smerenia, ne răspunde dumnezeieşte la întrebarea „ce faci cu lucrătorii obraznici?”. În primul rând te rogi pentru ei şi în al doilea rând îi primeşti ca pe un exerciţiu al smereniei tale, al răbdării tale.

Niciodată, nici o întâlnire şi nici o situaţie nu este întâmplătoare. Orice ni se întâmplă este o întâlnire cu Dumnezeu şi cu ceilalţi. Şi Dumnezeu stă acolo gata să lucreze cu tine, să-ţi sporească smerenia şi răbdarea, pentru ca aproapele să dorească şi el puterea pe care o vede la omul lui Dumnezeu. Că nu are dreptate cel ce sune: „dar, cât să iert? Dacă tot iert şi mă smeresc n-o să mă creadă prost?”. Nu, n-o să creadă astfel decât dacă o faci ca prostul. Altfel, faci voia lui Dumnezeu şi Dumnezeu lucrează şi cu tine şi cu el.

Meşteşugul bucuriei, Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi, Monahia Siluana Vlad

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here