Cum ajută fibrele digestia

0
124

Fibre – La ce sunt necesare? Cum îmbunătățesc ele digestia? Aparatul digestiv uman este una dintre cele mai importante structuri ale corpului. El se întinde din cavitatea bucală până la anus. Reprezintă „uzina” care asigură organismului combustibilul cu care funcționează. Fiecare segment al său are propriile sarcini de care trebuie să se achite perfect. Altfel, apar tulburări metabolice grave.

fibreDacă sarcinile respective sunt evidente pentru cavitatea bucală sau stomac, puțini dintre noi știu ce se petrece în detaliu mai departe. Astfel, deși consumăm zilnic o varietate de alimente, ele nu au cum să fie folosite ca atare. Este rolul tubului digestiv să le transforme în materii prime pentru metabolism. Numai că această transformare este extrem de minuțioasă… Pentru că nu avem capacitatea de a absorbi sau utiliza proteine ca atare sau carbohidrați ori grăsimi așa cum vin ele din alimente.

Tubul digestiv le împarte, le mărunțește până la cele mai mici componente. După aceea se asigură că ele ajung într-o formă acceptabilă în sânge sau limfă.

Nu tot ceea ce mâncăm este absorbit

O parte importantă formează bolul fecal şi este eliminată, după ce tot tubul digestiv se asigură că nu a mai rămas nimic folositor acolo. Pe lângă resturile din alimente, materiile fecale ne eliberează şi de celulele descuamate digestive. De asemenea, de noxele din mediu, microbi şi de o cantitate serioasă din colesterolul eliminat prin bilă, secreția digestivă a colecistului.

Citiți și 600 de mușchi în slujba noastră!

Ansamblul respectiv trebuie eliminat într-un interval rezonabil din organism. Altfel, există pericolul apariției unor fenomene cel puțin neplăcute. Constipația este numai unul dintre ele, însoțită de complicații serioase: diverticuloza şi diverticulita intestinale, hemoroizi, chiar cancer colorectal. Ultimul este favorizat de contactul prelungit al unor substanțe din materiile fecale cu peretele intestinal.

Dieta săracă în fibre – Cauza frecventă a constipației

Flora microbiană de la nivelul peretelui intestinal nu are întotdeauna profilul adecvat (mai ales la marii consumatori de carne grasă), iar când predomină flora de putrefacție sunt posibile degradări periculoase. În aceste condiții, se poate folosi cel mai bine termenul de „detoxifiere”, dacă ne referim la eliminarea spontană, regulată şi periodică a materiilor fecale din intestin.

Pentru a combate constipația şi complicațiile ei, trebuie să ne asigurăm că tubul digestiv este aprovizionat cu ceea ce este necesar pentru formarea unui bol fecal voluminos şi de o consistență medie sau mică, pe care să îl poată elimina rapid şi cu ușurință. În acest scop, cele mai bune sunt fibrele alimentare, solubile sau insolubile.

Fibrele provin întotdeauna din alimente de origine vegetală: legume, fructe, semințe, cereale integrale (fibre se găsesc numai în tărâțe), leguminoase uscate. Alimentația omului modern este mai degrabă săracă în fibre, mai ales dacă ne limităm la a consuma produse rafinate, cu o densitate nutrițională redusă. Necesarul de 25-30 g fibre pe zi este destul de greu de atins numai prin alimentație.

Consumul de fibre poate scădea incidența cancerului colorectal

O alimentație bogată în fibre a fost asociată, în toate studiile, cu scăderea marcată a incidenței cancerului de colon şi rect. Fibrele determină şi proliferarea florei de fermentație în intestin, aceasta fiind considerată o floră „prietenoasă, sanogenetică”. Dacă nu reușim să ne adaptăm alimentația la necesarul amintit anterior, este deseori util să completăm cu un supliment care aduce fibre. Rezolvăm astfel o problemă ce poate deveni, în timp, serioasă. Hidratarea este esențială. De multe ori, uităm cât este de importantă este hidratarea  şi pentru funcționarea optimă a intestinelor!

Citiți și Ceaiuri pentru afecțiunile aparatului digestiv – Gastrita.

Îndeosebi persoanele de vârsta a treia, la care tubul digestiv are în mod fiziologic o activitate motorie redusă şi care suferă frecvent de constipație, trebuie să se asigure că mănâncă suficiente fibre sau că își suplimentează alimentația cu așa ceva. Nu uitați: pentru ca fibrele să poată acționa eficient, asigurați-vă o hidratare corespunzătoare… Pentru că altfel chiar fibrele pot determina blocaje intestinale.

Sursa consultată: farmaciata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here