Cum ajută muzica persoanele cu leziuni cerebrale severe să își recupereze amintirile

0
120

86019Pacienții cu leziuni cerebrale severe își pot recupera amintirile dacă ascultă muzică pop, susțin două cercetătoare, una din Australia, cealaltă din Franța. Studiul celor două savante a fost publicat în revista Neuropsychological Rehabilitation.

Potrivit Daily Mail, citat de Mediafax, Amee Baird, de la Universitatea Newcastle din Australia, și Séverine Samson, de la Universitatea Lille din Franța, au pus cinci pacienți cu leziuni cerebrale de durată să asculte înregistrări ale mai multor melodii pop.

Cântecele, pe care pacienții le ascultaseră de-a lungul vieții, au fost de asemenea ascultate de cinci subiecți de control, fără leziuni cerebrale.

Toți participanții la experiment au fost rugați să noteze cât de familiari erau cu un anume cântec, dacă le-a plăcut și ce amintiri evoca fiecărui subiect în parte.

Pacienții cu leziuni cerebrale și-au amintit același număr de lucruri ca și persoanele care nu prezentau aceste leziuni, când au ascultat un cântec familiar.

Numai un pacient din patru și-a amintit lucruri care nu aveau legătură cu muzica, iar cântecele care evocau o amintire anume au fost mai familiare și mai plăcute decât celelalte.

“Descoperirile arată că muzica este un stimul eficient pentru suscitarea amintirilor din propria viață și că aceasta ar putea avea efecte benefice în recuperarea după amnezia autobiografică (…)”, au afirmat cercetătoarele, care speră că, într-o bună zi, vor putea înțelege “mecanismele ce stau la baza efectului de stimulare a memoriei pe care îl are muzica”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here