Întrebări mari de la cei mici: Cum apar visele?

0
62
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor.  Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Cum apar visele?

 Răspunde  Alain de Botton, filozof

În cea mai mare parte a timpului, tu eşti stăpân pe mintea ta. Vrei să te joci cu nişte piese de Lego? Atunci creierul te va ajuta. Te gândeşti să citeşti o carte? Atunci literele încep să se lege, iar în mintea ta prind contur personaje de tot felul. Însă noaptea se petrece un fenomen ciudat. În timp ce dormi, mintea plăsmuieşte cele mai ciudate, uimitoare şi, uneori, înspăimântătoare întâmplări. Acestea apar în visele noastre…

Te vezi înotând în fluviul Amazon, zburând atârnat de aripa unui avion, stând la un test de cinci ore cu cel mai rău profesor sau mâncând viermi. Lucruri din viaţa reală cărora, poate, nu le-ai acordat prea multă atenţie îţi apar de obicei în vise pline de culori: visezi că eşti într-o vacanţă în Zanzibar, unde dai mai tot timpul peste proprietarul chioşcului de ziare. Altă dată visezi că băiatul de la şcoală, cu care nu vorbeşti niciodată, este prietenul tău cel mai bun.

Mai demult, oamenii credeau că visele sunt semne cu privire la viitor. Azi însă se spune că visele sunt o modalitate prin care mintea se organizează şi pune lucrurile în ordine după activităţile de peste zi.

De ce unele vise sunt înspăimântătoare? Poate că în timpul zilei te sperii de ceva, dar eşti atât de ocupat, încât nu te gândeşti prea mult la cele întâmplate. Noaptea însă, când dormi liniştit, mintea reanalizează rapid acele temeri. Sau peste zi ai avut o experienţă frumoasă, dar te grăbeai şi nu i-ai acordat mare atenţie. S-ar putea să visezi despre asta. În vis, analizezi lucrurile care ţi-au scăpat, repari ce ai greşit, născoceşti poveşti despre ceea ce te încântă şi zăboveşti asupra temerilor pe care, de obicei, le alungi din minte.

Visele sunt mult mai fascinante şi, totodată, mai înfricoşătoare decât viaţa de zi cu zi. Ele sunt o dovadă că creierul este o uimitoare maşinărie, dotată cu puteri la care nu prea te gândeşti când îţi faci temele sau când joci un joc pe computer. Visele ne arată că nu suntem în totalitate stăpâni pe mintea noastră.

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here